Yükleniyor...

Web 3.0 Nedir? Web 3.0 Coinleri, Projeleri, Coins, Crypto

Web 3.

web1.0 vs web2.0 vs.web 3.0

Web 3.0, büyük oranda makine öğrenimi ve yapay zeka üzerine dayanan yeni nesil internet teknolojisidir.

İnternet, tartışmasız insanlık tarihindeki en önemli teknoloji devrimidir.

Sektör, başlangıcından bu yana önemli ölçüde evrimleşmiş olsa da, şu anki aşaması 1920’deki otomobil endüstrisine benziyor – yani, yaklaşık 20 yıldır var olan, ancak hala nispeten olgunlaşmamış ve büyük iyileştirmelere ihtiyaç duyan dünyayı değiştiren teknoloji.

Tim Berners-Lee’nin interneti “ortak bir ortam, hepimizin buluşup okuyup yazabileceğimiz bir yer” olacaktı. Bilim adamlarının deneyleri paylaşmaları için tasarlanmış birbirine bağlı bir bilgisayar sistemine kısa süre sonra AOL, Compuserve, Yahoo ve diğer portallar hakim oldu. Bu çevrimiçi hizmet sağlayıcılar, işletmelerin, bireylerin ve hükümetlerin tüketmeye ve zaman zaman içerik yayınlamaya başladığı Web 1.0’a açılan kapıydı. web tarayıcısını 1994 yılında başlatarak dot-com patlamasına yol açtı ve tarayıcı savaşları başladı.

Graham Cormode ve Balachander Krishnamurthy’ye göre “içerik yaratıcılarının az olduğu ve kullanıcıların büyük çoğunluğunun sadece içerik tüketicisi olarak hareket ettiği” Web 1.0’dan farklı olarak, Web 2.0 bize yazılım uygulamalarının “Platform Olarak Web”i getirdi. John Battelle ve Tim O’Reilly’ye göre, masaüstü yerine Web üzerine kuruludur”

Bu, kullanıcı kitlelerinin sosyal ağlarda, bloglarda, paylaşım sitelerinde ve daha fazlasında içerik oluşturmaya katılmasını sağladı. Kullanıcı tarafından oluşturulan içerik tarafından yönlendirilen arama motorları ve sosyal medya platformları, medya, reklam ve perakende sektörlerini alt üst etti. Sonuç olarak, perakende ve yayıncılık sektöründe uyum sağlayamayan dev şirketler ya öldüler ya da ayakta kalma mücadelesi veriyorlar.

Web 2.0’ın iş modeli, pazarlama amacıyla üçüncü taraflara satılacak yeni içerik ve profil verileri oluşturmak için kullanıcı katılımına dayanır. Gerçekten de internet, herkesin bir hedef kitle oluşturmaya, veri toplamaya ve hedefli reklamcılık yoluyla bu verilerden para kazanmaya çalıştığı Google, Facebook ve Amazon’dan merkezi uygulamaların hakim olduğu devasa bir uygulama mağazası haline geldi. Benim düşünceme göre, verilerin merkezileştirilmesi ve kullanılması ve kullanıcıların anlamlı rızası olmadan kullanılması Web 2.0’ın iş modeline dahil edilmiştir.

Web 3.0 Nedir?

Beş yıl önce internetin yeni neslinin Semantik Web olacağı düşünülüyordu. Berners-Lee bu terimi, makinelerin içeriği insan benzeri bir şekilde işleyebileceği bir ağı tanımlamak için bu terimi icat etti (yani, tüm verilerin hem bağlamsal hem de kavramsal olarak birbirine bağlanacağı ve anlaşılacağı bir “Küresel Beyin”).

Semantik Web birkaç nedenden dolayı gerçekleşmedi. Birincil neden, RDF (kaynak tanımlama çerçevesi) olarak adlandırılan gerçek AI teknolojisinin uygulanmasının neredeyse imkansız olmasıydı. Bir makine, bir jaguar (hayvan) ile bir Jaguar (araba) arasındaki farkı nasıl bilebilir? Farkı bilmenin tek yolu, içinde tanımlandığı bağlamı anlamaktır.

Kavramları birbirine bağlamak ve her kelime için sınıflandırmalar oluşturmak, muazzam derecede zor görevlerdir. O kadar zor ki, IBM’in Watson’ı bu teknolojiyi ilerletmek için milyarlarca dolar harcamasına rağmen, hiçbir zaman tam anlamıyla gerçekleşmedi.

Berners-Lee tarafından tasavvur edilen Semantik Web olmasa da, Web 3.0 birçok yönden orijinal web’ine bir geri dönüştür, burada “herhangi bir şey göndermek için merkezi bir otoriteden izin alınması gerekmez… merkezi bir kontrol düğümü yoktur ve bu nedenle hiçbir tek başarısızlık noktası … ve “öldürme anahtarı” yok!

Dağıtılmış defterler ve blok zincirinde depolama gibi teknolojilerin yükselişi, verilerin ademi merkeziyetçiliğine izin verecek ve Web 2.0’ın merkezileşmesini, gözetimini ve sömürücü reklamcılığını geride bırakarak şeffaf ve güvenli bir ortam yaratacaktır. Merkezi olmayan altyapı ve uygulama platformları, merkezi teknoloji devlerinin yerini alacak ve bireyler kendi verilerine haklı olarak sahip olabilecekler.

Gerçekten de, ademi merkeziyetçilik ve blok zinciri teknolojisinin en önemli etkilerinden biri, veri sahipliği ve tazminat alanındadır. Web 3.0’a doğru ilerledikçe ve onu destekleyen teknolojiler olgunlaştıkça ve ölçeklenebilir hale geldikçe, web’in orijinal amacını yansıtacağına inanıyorum.

Elbette, Berners-Lee internet devlerinin web’e hükmedeceğini ve verilerimizin sahipleri ve vurguncuları olacağını öngörmedi. Web 2.0’da norm haline gelen kronik kesintiler, ademi merkeziyetçilik, bireylerin değerli zamanlarını sahiplenmelerine olanak tanıyan şeffaf, isteğe bağlı, eşler arası iletişimleri mümkün kıldığı için ortadan kalkacaktır.

Özetle Web 3.0, bireyin egemen olmasını sağlayarak bize daha adil bir internet getirecektir. Gerçek egemenlik, birinin zaman ve bilgisinden kimin yararlanacağını sahiplenme ve kontrol edebilme anlamına gelir. Web 3.0’ın merkezi olmayan blok zinciri protokolü, bireylerin sahip olabilecekleri ve zamanları ve verileri için uygun şekilde tazmin edilebilecekleri bir internete bağlanmalarını sağlayacak ve dev, merkezi depoların sahip olduğu ve bunlardan yararlanan tek şey olduğu sömürücü ve adaletsiz bir web’i gölgede bırakacaktır. o.

Web 3.0’ın Özelliklerini Tanımlama

Web 3.0, anlamsal mimarisine ek olarak aşağıdaki temel özellikler ve özelliklerle tanımlanır:

  • Gerçek Ubiquity

Bu, halihazırda önemli ilerleme kaydettiğimiz bir yön. Web 3.0, internet erişiminin bölgeler, ağlar ve cihazlar arasında evrensel ve her yerde bulunabilmesini gerektirir.

Şu anda, çevrimiçi etkinlikler ve bazı durumlarda endüstriyel el bilgisayarları için öncelikle bilgisayarları ve akıllı telefonları kullanıyoruz.

Gelecekte, Web 3.0’ı giyilebilir cihazlar, akıllı cihazlar, AR/VR donanımı, IoT arayüzleri, akıllı arabalar ve daha pek çok alanda kullanılabilir hale getirerek cihaz erişimi patlama yapacak. Bu aynı zamanda yeni nesil bir web tarayıcısı gerektirecektir.

  • 3D

Bazı analistler ve gelişmekte olan oyuncular, Web 3.0’ı bir tür uzamsal ağ ile eşitlediler. Deloitte’un Mekânsal Web tasarımı, interneti yeni, metin olmayan kanallar aracılığıyla erişilebilir kılmak için fiziksel bir katman, bir dijital bilgi katmanı ve bir uzamsal etkileşim katmanını bir araya getiren iyi bir örnektir.

Bu, öncelikle ses ve AR/VR dünyalarını, özellikle de Web 3.0’ın kullanıcılar ve çevrimiçi hizmet sağlayıcılarla zengin etkileşimleri güçlendirdiği metaverse içerir.

  • Açık Kaynak Kodu

Web 3.0’ın bu zorunlu özelliğinin elde edilmesi biraz daha zordur. Şu anda internet, veri ve algoritmik süreçler için kapı bekçisi olarak hareket eden bir avuç teknoloji uzmanı ve holding tarafından ezici bir şekilde kontrol ediliyor.

Yeni internet, herkesin herhangi bir kısıtlama olmaksızın kullanabileceği, değiştirebileceği, para kazanabileceği ve genişletebileceği tamamen açık kaynaklı bir mimariye dayanacak.

Açık kaynak mimarisi, akran incelemeleri daha yaygın olacağından, daha fazla hesap verebilirliği de teşvik edecektir.

  • Kullanıcı ve Yaratıcı Teşvik

Web 3.0, yaratıcı ekonomide daha iyi bir dengeyi hedefleyecektir. Şu anda, çevrimiçi içerik oluşturucuların çalışmaları için nasıl tazmin edildiğine dair çok az kontrol ve denge var – ve küçük bir yüzde genellikle orantısız bir teşvik payı alıyor.

Bu arada, kullanıcı teşviki kavramı hiç mevcut değil. Örneğin, kullanıcıları şeffaf tutmak için verilerini isteyerek paylaştıkları için jetonlar veya kripto para birimi ile ödüllendirilebilir.

Bu tür açık teşvik, her paydaş arasında hesap verebilirliği sağlamak için Web 3.0 deneyiminin büyük bir parçası olacaktır.

  • Merkeziyetsizlik ve Birlikte Çalışabilirlik

Son olarak, Web 3.0 tek veya bir grup kuruluş tarafından kontrol edilmeyecek ve blok zinciri mimarisi aracılığıyla tamamen merkezsizleştirilecektir.

Berners-Lee’nin ademi merkeziyetçilik vizyonu onsuz mümkün olmayacağından, Web3’ün geliştirme için ancak son zamanlarda uygulanabilir hale gelmesinin ana nedenlerinden biri budur.

Kullanıcılar, yaratıcılar ve her çevrimiçi varlık, özel olarak tasarlanmış bir protokol aracılığıyla merkezi olmayan hale getirilmiş bağlantılı bir spektrumda var olacaktır.

İlginç bir şekilde, Web 3.0 için bu tür ilk protokol yakın zamanda Eylül 2021’de başlatıldı.

Web 3.0 Ne Değildir?

Gördüğünüz gibi, Web 3.0 sadece bilim kurgu veya akademik deneylerle sınırlı teorik bir kavram değildir.

Bu, yapım aşamasında olan çok gerçek bir teknolojidir, bu nedenle Web 3.0’ın aşağıdaki olmadığını anlamak önemlidir:

Süper hızlı AI destekli internet: Web 3.0, anlamsal bağlantılar kurmak için AI kullanırken, bu, hızı değil arama kalitesini artırır. İnternet hızlarında farklı bir teknoloji devrim yaratacak: 5G .

VR’de var olan tamamen sanal bir evren: Metaverse Web 3.0 ile ilgilidir, ancak iki kavram aynı değildir. Metaverse yeni internete, Web 3.0’a erişebileceğiniz işletim sistemlerinden biri olarak düşünebilirsiniz.

İnternetin şu anda bilinen arayüzlerden bağımsız olması: İnternetin merkezden uzaklaştırılması, zorunlu olarak farklı donanım ve yazılım arayüzleri gerektireceği anlamına gelmez. Kullanıcılar, ek olarak desteklenen yeni arayüzlerle, Web 1.0 ve 2.0’da olduğu gibi aynı cihazlarda devam edebilir.

Web 3.0’ı Ne Zaman Kullanacağız?

Bu alanda ilerlemeye yönelik izole hamleler var. Blockchain tabanlı bir sosyal platform olan Moledao, kısa süre önce bir Web 3.0 hackathon’u başlattı ve Syndica ve Immunefi gibi yeni başlayanlar, Web 3.0 dünyası için araçlar oluşturmak için fon topluyor.

Henüz yapılması gereken en önemli iş, muhtemelen bu on yılın sonunda, sosyal ağın sahip olduğu evrenselliği Web 3.0’a sağlayacak olan konsolidasyon ve protokol uygulamasında yatmaktadır.

Popüler Web 3.0 Coin’leri

Web 3.0 teknolojisine geçişte öncü olacağına inanan coin ve uygulama sayısı her geçen gün artıyor. Bu tür yenilikleri sizlere her daim aktarıyor olsak da şu an dünyada en popüler olan Web 3.0 coin’leri birçok farklı kaynakta şu şekilde belirtilmiştir (aşadağı listede herhangi bir sıralama yapılmamıştır):

  • Chainlink (LINK)
  • Filecoin (FIL)
  • THETA (THETA)
  • Helium (HNT)
  • Basic Attention Token (BAT)
  • The Graph (GRT)
  • BitTorrent (BTT)
  • Arweave (AR)
  • Siacoin (SC)
  • Livepeer (LPT)

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner