Yükleniyor...

Yield Farming Nedir? Yeni Başlayanlar İçin Rehber

Yield farming, kabaca elinizde bulunan kripto para birimlerinizle daha fazla kripto para yapmanıza olanak tanıyan bir kazanç kapısıdır.

yield farmin nedir yeni baslayanlar icin rehber

Yield farming, kabaca elinizde bulunan kripto para birimlerinizle daha fazla kripto para yapmanıza olanak tanıyan bir kazanç kapısıdır. “Yield Farming” akıllı sözleşmeler aracılığıyla fonlarınızı başkalarına borç vermenize olanak tanıyan bir sistemdir. Hizmetinizin karşılığı olarak kripto para halinde ücret elde edersiniz. Oldukça basit duruyor değil mi? Ama tabi bu işin de zorlukları, dikkat edilmesi gereken noktaları var.

Yield farming yapan yatırımcılar çok karmaşık stratejiler kullanır. Getirilerini en üst düzeye çıkarmak için kripto paralarını her zaman farklı borç verme pazarları (lending marketplace) arasında hareket ettirirler. Ayrıca, en iyi yield farming stratejileri konusunda da ser verip sır vermeyen yatırımcılar da var. Peki neden? Bir strateji hakkında ne kadar çok insan çok şey bilirse, o kadar az etkili hale gelebilir. Yield farming, çiftçilerin en iyi “mahsulü” yetiştirme şansı elde etmek için rekabet ettiği Merkezi Olmayan Finansın (DeFi) vahşi batısıdır diyebiliriz.

Yield Farming’e Giriş

Merkezi Olmayan Finans (DeFi) hareketi, blok zinciri alanındaki inovasyonun ön saflarında yer almaya devam ediyor. Peki son zamanların popüler DeFi uygulamalarını benzersiz kılan nedir? İzinsizdirler, yani internet bağlantısına ve desteklenen bir cüzdana sahip herhangi biri (veya akıllı sözleşme gibi herhangi bir şey) onlarla etkileşim kurabilir. Ek olarak, genellikle herhangi bir aracıya dahi gerek kalmaz. Başka bir deyişle, güvenilir olabilirler.

Peki, bu özellikler hangi yeni kullanım durumlarını etkinleştirir?

Ortaya çıkan yeni kavramlardan biri de yield farming’dir. İzinsiz likidite protokollerini kullanarak kripto para varlıklarıyla ödül kazanmanın yeni bir yoludur. Ethereum üzerine inşa edilmiş, merkezi olmayan ekosistem kullanarak herkesin pasif gelir elde etmesine izin verir. Sonuç olarak, yield farming, yatırımcıların gelecekte “HODL” yapma tarzını değiştirebilir. “Varlıklarınızı çalıştırarak para kazanabilecekken onları neden boşta tutasınız?” düşüncesiyle hareket ederler.

Yield Farming Sistemi Nasıl Çalışır?

Yield farming sistemi, borç verme sistemi olarak tanımlanabilir. Bu sistemde kripto parası olan kullanıcı, kendisinde olan kripto paraları hizmet sağlayıcısının havuzuna ekler. Bu paraya belirli bir süre dokunulmazsa belirlenmiş oranda faiz kazanılır. Havuza eklenen kripto paralar eklendikten sonra kilitlenmiş sayılır ve belirli bir süre bu coin’lere erişme imkanı yoktur.

İşte burada da önemli bir risk unsuru devreye girer. Yatırılan coin eğer düşüş yaşarsa, maalesef müdahale etme şansı yoktur. Bu nedenle yield.farming’e girmeden önce iyi düşünmek gerekmektedir.

Yield farming’de kilitlenmiş coin’lerin karşılığında sistem kullanıcıya ödül olarak token vermektedir.

yield farming

Yield Farming Riskleri

Yield farming olgusu göründüğü kadar basit değildir. En karlı yield farming stratejileri oldukça karmaşıktır ve yalnızca ileri düzey kullanıcılar için önerilir. Ek olarak, bu sistem genellikle konuşlandırılacak çok fazla sermayesi olanlara (yani balinalar) daha uygundur.

Yield farming göründüğü kadar kolay değildir ve ne yaptığınızı anlamazsanız, büyük olasılıkla para kaybedersiniz. Sistemin bariz risklerinden biri akıllı sözleşmelerdir. DeFi’nin doğası gereği, birçok protokol, sınırlı bütçelere sahip küçük ekipler tarafından oluşturulur ve geliştirilir. Bu, akıllı sözleşme hataları riskini artırabilir.

Saygın denetim firmaları tarafından denetlenen daha büyük protokoller durumunda bile, güvenlik açıkları ve hatalar her zaman ortaya çıkabilir. Blok zincirinin değişmez doğası nedeniyle, bu, kullanıcı fonlarının kaybına neden olabilir. Paranızı akıllı bir sözleşmeye kilitlerken bunu dikkate almanız gerekir. Ayrıca DeFi’ın en büyük avantajlarından biri de en büyük risklerinden biridir. Oluşturulabilirlik fikri. Daha önce tartıştığımız gibi, DeFi protokolleri izinsizdir ve birbirleriyle sorunsuz bir şekilde entegre olabilir. Bu, tüm DeFi ekosisteminin, yapı taşlarının her birine büyük ölçüde bağlı olduğu anlamına gelir. Bu uygulamaların oluşturulabilir olduğunu söylediğimizde kastettiğimiz şey budur – kolayca birlikte çalışabilirler.

Bu neden bir risktir? Yapı taşlarından sadece biri amaçlandığı gibi çalışmazsa, tüm ekosistem zarar görebilir. Yatırımcılar ve likidite havuzları için en büyük risklerden biri budur. Sadece paranızı yatırdığınız protokole değil, bağlı olan tüm diğer protokollere de güvenmeniz gerekir.

Staking vs Yield Farming

“Eeee bu tıpkı stake işlemine benziyor” dediğinizi duyar gibiyim. Staking modelinde kullanıcılar sadece belirli bir süre boyunca kripto paralarını cüzdanda tutma sözü vererek gelir elde etmektedir. Fakat Yield Farming’de bu olay daha farklı bir biçimde gelişir. Bu yenilikçi modelde kullanıcılar coin’lerini borsa ya da cüzdanda bekleterek farming yapmış sayılmıyorlar. Yatırımcılar mutlaka yield farming yapabilmek için coin’leri DeFi havuzuna yatırmalı ve havuzun token’larından almaları gerekir.

Bununla beraber eğer yatırımcı Yield Farming süresi boyunca coin’lerinin bir kısmını kullanırsa elinde kalan token kadar gelir elde eder.

Yield Farming Platformları

Yield Farming yapmanın tek ve kesin bir yolu bulunmuyor. Kısacası bu işlemin stratejileri sürekli olarak değişim gösterebilir. Her platformun kendi kuralları ve riskleri bulunmaktadır. Yield Farming’e başlamak istiyorsanız, merkezi olmayan likidite protokollerinin nasıl çalıştığını incelemelisiniz.

defi yield farming

Temel fikri zaten biliyoruz. Akıllı bir sözleşmeye para yatırır ve karşılığında ödül olarak gelir elde ederiz. Tabi bu uygulamalar sisteme göre büyük ölçüde değişebilir. Bu nedenle, zor kazandığınız fonlarınızı körü körüne yatırmak ve yüksek getiri ümit etmek genellikle iyi bir fikir değildir. Risk yönetiminin temel bir kuralı olarak, yatırımınızın kontrolünü elinizde tutmanız gerekir. Bu nedenle sıkı bir araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz.

Peki yield farming yapan yatırımcılar en sık hangi platformları kullanıyor?

  • Uniswap
  • Compound Finance
  • Maker DAO
  • Synthetix
  • Aave
  • SushiSwap
  • Curve Finance
  • Balancer
  • Yearn.Finance

Kripto para birimi alanındaki son çılgınlığa hep birlikte bir göz attık. Bu merkezi olmayan mali devrim farklı birçok yeniliği de getirecek gibi duruyor. Her geçen gün sisteme farklı protokoller ve token’lar ekleniyor. Tabi yine de gelecekte hangi yeni uygulamaların ortaya çıkabileceğini görmek imkansız. Yine de, güvenilir likidite protokolleri ve diğer DeFi ürünleri kesinlikle finans, kriptoekonomi ve bilgisayar biliminin en ileri noktasındadır diyebiliriz.

Kuşkusuz, DeFi para piyasaları, internet bağlantısı olan herkes için daha açık ve erişilebilir bir finansal sistem oluşturmaya yardımcı olabilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner