Yükleniyor...

Altında Son Durum: Dünü, Bugünü, Yarını-14 Ağustos 2020

Altının gram fiyatı, yatay hareketine devam ediyor.

altin

Altının gram fiyatı, yatay hareketine devam ediyor. Dünkü fiyat hareketiyle altının gram fiyatı %2 arttı ve 461,1 liraya çıktı. Bu haberin yazımı itibariyle de 462,43 liradan işlem görüyor. Aynı dakikalarda altının ons fiyatı 1950 dolardan işlem görürken, Cumhuriyet altını da 3.106 liradan işlem görüyor.

Mevcut Altın Hareketinin Temel Nedenleri Neler?

Analistlere göre, altının ons fiyatında 1.950 dolar hatırı sayılır bir direnç olarak karşımıza çıkıyor ve gram altında da 440-470 lira bandı önem kazanıyor. Yurt dışına bakılacak olunduğunda ABD’de sanayi üretimi ve Avro Bölgesi’nde büyüme verilerinin takip edileceği ifade ediliyor.

Ayrıca ABD ve Çin arasındaki gerilim ve ABD senatosunda görüşülen teşvik paketine ilişkin belirsizliğin, altının ons fiyatındaki düşüşü sınırlıyor.

Aslında yakın zamana kadar, altın fiyatındaki hızlı yükseliş fiziksel arzdaki düşüşü bir yana bırakacak olursak; daha büyük yapısal yatırımdan ziyade, fırsatçı finansal ticaretle ilişkiliydi.

Herkes İçin Bir Şey Sunuyor

Değerli metal altının -güvenli liman varlığının- herkes için bir şeyler sunduğu söylenebilir. Bu da, merkez bankalarının piyasaların işleyişine istisnai olarak dahil olması sonucu ortaya çıkan bir başka istenmeyen sonuç olarak karşımıza çıkar. Salgının etkilerinin ortadan kaldırılması için yapılan genişletilmiş müdahaleler var ancak kalıcı bir ekonomik iyileşme görülemezse, merkez bankaları ve genel olarak ekonomi için pek de iyi olmayan sorunlar yaratacaktır.

Yılın ilk yarısında %17 yükseldikten sonra altın fiyatları Salı günü 2.000 doların biraz gerisine çekilmeden önce rekor seviyelere yükseldi. Bu süreçte yatırımcılar, altını kısa vadeli bir ivme ticareti olarak görmekten çok, uzun vadeli portföylerde meşru bir bağımsız seçenek olarak görmeye başladı. Bu kadar çok yatırımcının neden uzun vadeli bir seçenek olarak altın satın aldığını görmek için, enflasyonu ayarladıktan sonra devlet tahvillerinin gerçek getirilerine bakmanız yeterli.

Altın, Başka Kesimlerden Takipçiler de Topladı

Çoğu ekonomi ders kitabının öne sürdüğünün aksine, nominal getirilerdeki son düşüş , enflasyonist beklentilerdeki artışla aynı zamana denk geldi. Bu da altını iki şekilde devlet tahvillerinin yerine daha çekici hale getirir. Altını tercih eden yatırımcılar, tahvil getirisi daha yüksek olsaydı yapacaklarından daha az gelir elde ederler. Ayrıca, merkez bankalarının resmi faiz oranlarını düşürerek ve büyük miktarlarda piyasa menkul kıymetleri satın alarak faiz oranlarını düşük tutmaya çalışmayı bırakması durumunda, bu tahvillerin değerinde önemli bir kayba karşı korunma sağlarlar.

Altın, paranın değerinin düşürülmesi ve jeopolitik şoklar konusundaki endişeler sonucu olağan hatalara ek olarak, pek olası olmayan destekçileri de topladı ve başka nedenlerle de varlığa yatırım yapmanın ikna edici olduğunu kanıtlıyor. Bazıları bunun yatırımcıları ABD dolarının daha fazla değer kaybetmesine karşı koruyacağına inanıyor; diğerleri bunu küresel bir ekonomik bunalıma ve kurumsal ve ekonomik gerçeklerden şaşırtıcı bir şekilde ayrılmış olan borsalardaki çöküşe karşı bir koruma olarak istiyor. Bugün altın, deflasyon ve enflasyondan korunmak isteyenleri bile kendisine çekmeyi başarıyor.

“İşe Yaramaz Tahviller”

Altın, bu çoklu ve görünüşte iki kutuplu kişiliği geliştiren tek varlık değildir. Big Tech hisselerinin de herkese teklif ettiği görülüyor. Big Tech hisseleri pandemide fiziksel aktivitelerden sanal aktivitelere geçişe dayalı bir büyüme vaat ediyorlar; aynı zamanda büyük miktarda nakit varlıkları, düşük borçları ve pozitif nakit akışı yarattıkları için dezavantajlı koruma vaat ediyorlar. Devlet ve güvenli şirket tahvillerindeki nominal getirilerdeki düşüş, bazı yatırımcıların yatırım dışı “işe yaramaz” tahvillerin, paralarını yatırmak için güvenli bir yer olup olmadığını sormalarına da yol açıyor.

Bu çelişkili gelişmelerin temelinde, yatırımcıların merkez bankalarının piyasalar ne zaman kayarsa müdahale etmeye devam ederek onları büyük kayıplardan koruyacağına olan inancı yatıyor. Altın “sahip olunması gereken” bir varlığa dönüşüyor. Potansiyel alıcılar havuzu, küçük bir hata grubundan risk azaltma arayışında olan çok daha büyük yatırımcı havuzuna geçerken; bu da fiyatı yukarı çekiyor. Birçok ani yapısal değişiklik gibi, muhtemelen bir başlangıç ​​fiyat aşımını içerecektir.

Bunu daha geniş bir değişimin parçası olarak düşünün. Yatırımcılar, giderek artan sayıda geleneksel olarak riskli varlığa düşük riskli muamele ediyor, hatta riske karşı koruma sağlıyor. Kısa vadede bu, fiyatları yükselterek tutum değişikliğini pekiştiriyor ve politikacıları ve merkez bankalarını piyasa döngüsünün ele geçirildiğine inandırıyor. Ancak, 2008 mali krizinden önce hatalı bir şekilde iş döngüsünü alt ettiklerine inananlar, sonradan ne kadar yanlış olduklarını görmüşlerdi.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner