Bu rehberimizde Binance Coin (BNB) nedir, nereden ve nasıl satın alınır sorularına cevap verdik.
Rehber İçeriği
Binance Nedir?
Binance, 2017 yılında kurulmuş olup, zaman içinde dünyanın en büyük kripto para borsası haline geldi. CEO’su CZ olarak bilinen Changpeng Zhao olup, zaman içinde sadece borsa olarak bilinmekten kurtuldu. 2017’den beri kullanıcıların işine yarayan Binance, zaman içinde Binance Smart Chain, Binance Labs, Binance Launchpad, Binance Loans, Binance DEX, Binance Margin gibi ürünlerle kullanıcılara istedikleri işlemi yapmaları için esneklik sağlıyor. Çıkardıkları ürünler ve kullanım kolaylığı sayesinden Binance, dünyanın en ücra bölgelerine bile kripto para borsalarını kolaylıkla getirmiş durumda. Özellikle Binance’in büyümesini ve birçok alanda özgün ürünler çıkarması sayesinde popülarite konusunda tekelleşebilir.
Binance Coin (BNB) Nedir?
Binance Coin (BNB), Malta merkezli dev kripto para borsası Binance’ın kendi kripto para birimidir. Bir kripto para borsası olan Binance’ın arkasında olduğu BNB, son zamanlarda hızlı bir yükseliş gerçekleştirdi ve bu yükseliş Binance’ın ileride yapacağı atılımlarla devam edecek gibi görünüyor.
Yatırımcılarını şimdiye kadar pişman etmeyen BNB’nin performansı birçok yatırımcının dikkatini çekmiş durumda.
BNB, piyasaya 0.11 dolar fiyatla giriş yaptı ve bu rehberi hazırladığımız sırada 32.74 dolardan el değiştiriyordu. BNB’nin gördüğü tüm zamanların en yüksek seviyesi ise 342.88 dolardır.
Toplam BNB arz miktarı 170.532.785’dir. Dolaşımdaki BNB miktarı ise 154,532,785. Toplam arz miktarının gelecekte Binance tarafından yeniden düzenlenebileceğini (artırma veya azaltma gibi) altını çizelim.
Neden Binance Coin (BNB)?
Binance Coin, Binance borsasında büyük avantaj sağlamasından dolayı tercih ediliyor. BNB ile Binance’da yaptığımız işlemlerde yüzde 50 daha az komisyon ödüyorsunuz. Basit bir örnekle, borsada bir işlem yaptığınızı düşünelim. Eğer ki borsa hesabınızda BNB yoksa bu işlem için 1 dolar ödeyeceksiniz. Hesabınızda BNB bulunması durumunda ise yüzde 25 avantajla bu işlem için 0,75 dolarlık Binance Coin’iniz kullanılacak.
Elbetteki bu avantajdan faydalanmak için Binance hesabınız bir miktar BNB bulundurmanız gerekiyor. Buna ek olarak, Binance Coin aldıktan sonra Binance’ın ayarlar sayfasında Using “BNB to pay for fees(25% discount)” seçeneğini etkin hale getirmeyi unutmamalısınız.
BNB, Binance’daki komisyon avantajının yanında diğer alternatif kripto para birimleri (altcoin’ler) gibi bir yatırım aracı olarak da kullanılabilir. BNB’ye yatırım yaptığınızda bir bakıma Binance’a yatırım yapmış oluyorsunuz. Borsadaki her olumlu gelişme BNB’ye yansıyor ve doğal olarak yatırımınızı katlama şansına sahipsiniz.
Özellikle Binance’ın BNB’ye yüklediği komisyon avantajı her geçen gün daha fazla insanın kripto para birime yönelmesini sağlıyor. Böylece BNB fiyatı da istikrarlı bir şekilde artıyor, artacaktır. Tabii bu bir yatırım tavsiyesi değildir.
Binance Coin Nasıl Çıkarılır?
Binance Coin’i çıkarmak için iki farklı yol vardır: biri stake ettirmek, diğeri de madencilik işlemlerinden faydalanmak. Eğer madencilik yapacaksanız ASIC cihazı kullanarak BNB çıkarabilirsiniz. ASIC cihazınızda çıkaracağınız BNB’lerde elde edeceğiniz miktar, genellikle cihazınızın hash gücüne bağlıdır.
BNB’yi çıkarmada ikinci yöntem olan staking ise Binance Launchpool üzerinden belli miktarda BNB’nizi devredebilirsiniz. Devrettiğiniz BNB’ler staking için ulaştırılır ve karşılık olarak yıllık belli bir yüzdede faiz alabilirsiniz. Ama Launchpool üzerinden yaptığınız staking işlemleri için alacağınız miktarın belli bir yüzdesini ücret olarak ödeyebilirsiniz.
BNB Yakma İşlemi Nedir?
Binance, yaptıkları planları gereği her sene belli bir miktarda BNB yakar ve geri alır. Karlarının %20’sini BNB alımı için harcayan Binance, 100 milyon BNB kalana kadar yakma ve alma işlemlerine devam edecek. Yaptıkları her işlemi blockchain’e kaydeden Binance, bu sayede kullanıcıların istedikleri zaman işlemleri görmesini sağlıyor.
Binance Neden BNB Yakma İşlemi Kullanır?
BNB yakma işlemleri, piyasada dolaşan BNB’lerin arzını kısarak değerini artırma işlemi diyebiliriz. Dünyanın en büyük borsası olan Binance, hem kullanıcılardan BNB geri alımı yaparak hem de piyasadaki BNB’leri yakarak hem kendi piyasa değerini, hem de BNB değerini artırmayı hedefliyor.
BNB Yakma İşlemi Fiyatı Nasıl Etkiler?
Token yakma işlemi, arzı kısarak değeri artırmayı hedefler. Yakma işleminden önce değeri iyice fırlayan token, işlem tamamlandıktan sonra ise değeri az da olsa düşer. Ama yine de yakılmadan önce değeri iyice artmış olur. Birçok kripto para projesi piyasa değerlerini artırmak amacıyla token yakma işlemi kullanır. Ama yakma işleminin gerçekleşmesi için arz sınırının belli olmaması ve önceden firma tarafından belirtilmesi gerekir.
Binance Coin (BNB) Nereden Satın Alınabilir?
Binance Coin satın alabilmek için doğrudan Binance‘ı kullanabilirsiniz. Türk Lirası ile BNB satın almak mümkündür. BNB satın almak için Papara üzerinden hesabınıza TL yatırabilirsiniz. Ardından piyasalarda gelişmiş seçeneğini kullanarak BNB/TRY çiftine tıklayarak ne kadar almak istediğinizi belirten bir emir vermeniz yeterlidir. İkinci seçenek ise kredi kartı aracılığıyla BNB almaktır. Ama kredi kartıyla almanız durumunda %2 komisyon ödersiniz ve banka yapacağınız ödemeyi reddedebilir. Bu yüzden eğer BNB alacaksanız Papara üzerinden işlem yapmanız en kolay ve en karlı yol olacaktır. BNB, sadece Binance, FTX ve KuCoin üzerinden rahatça satın alınabilir. BNB almak için BNB/BTC, BNB/BUSD, BNB/USDT, BNB/ETH, BNB/MATIC, BNB/TRY, BNB/EUR, BNB/RUNE, BNB/EUR ve daha pek çok işlem çiftini kullanabilirsiniz.
Binance Coin Yorumları
Binance Coin, piyasaya sürüldüğünden beri borsada etkin bir şekilde kullanımı sonucu değerinde ciddi bir artış yaşandı. Hatta BNB’nin arzının sınırlı olması birçok konuda etkili olsa da, özellikle Launchpad, Labs ve komisyon ücretlerinde sağladığı düşüş ise birçok açıdan değer kazandırdı. Ayrıca dünyanın en çok kullanılan borsasının token’ı olması ise BNB’nin çok sık kullanılmasının bir nedeni olarak görülebilir.
Binance Coin Neler İçin Kullanılır?
Komisyon Ücretlerini Düşürmede
Binance, diğer kripto para borsaları gibi token’larını elde tutmanız durumunda komisyon ücretlerine belli indirimler yapar. Bu yüzden VIP seviyelerinde bulundurduğunuz token’lara göre alınacak komisyon 1/10.000’e kadar düşebilir. Ama, en yüksek seviyeye gelebilmeniz için en az 11.000 BNB veya aşırı derecede yüksek aylık işlem hacmine sahip olmanız gerekir.
Launchpad Projelerine Kaynak Sağlama
Binance Launchpad, listelenen kripto paraların borsaya arzında önemli bir rol oynar. İsterseniz başka para birimlerinden isterseniz de BNB’leriniz aracılığıyla beğendiğiniz projeleri Launchpad üzerinden fonlayabilirsiniz.
Yatırım Aracı Olarak Kullanma
BNB’ler, isterseniz sağlam yatırım araçları olarak kullanılabilir. Bu sayede hem komisyon ücretlerini düşürebilirsiniz hem de getirilerinizi çok daha yüksek seviyelere çıkarabilirsiniz. Ayrıca Launchpad üzerinden farklı projelere fon sağlayarak yatırımlarınızı birçok farklı yere çekebilirsiniz ve oralardan kar sağlayabilirsiniz.
Ödeme Aracı Olarak Kullanma
BNB’lerinizi isterseniz ödeme araçları olarak kullanabilirsiniz. Özellikle borç alıp verme kısmında hem fon alarak hem de fon sağlayarak etkin bir ödeme aracı olarak kullanabilirsiniz. Son olarak, Binance TrustWallet üzerinden hesabınızdan BNB’lerinizi aktarırsanız işlemlerde ödeme yöntemi olarak kullanabilirsiniz.
Rezervasyon İşlemleri
Binance, anlaştığı sitelerle turizm rezervasyon işlemleri için kullanılabilir. Bu sayede hem siz ücretinizi ödersiniz hem de BNB için yeni bir kullanım alanı yaratılmış olur. En önemlisi ise BNB’leri kabul eden kuruluşlar, ellerindeki BNB’lerin değerlenmesi sonucu kazanç sağlarlar.
Kredi Kartı Ödemeleri
BNB ne kadar finansal işlemleri gerçekleştirmek için kullanılmasa da, Crypto.com borsasının kredi kartı ücretlerini ödemek için BNB kullanabilirsiniz. Eğer başka bir kuruluş BNB ile ödemeleri kabul ederse haberimizde paylaşıyor olacağız.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.