Yükleniyor...

Bir Kriptonun Aşırı Alındığını veya Aşırı Satıldığını Belirlemek İçin Williams %R Nasıl Kullanılır?

Temel analizin size hikayeyi anlatacağı söylenirken, teknik analiz bir ticarete ne zaman girip çıkılacağının sinyallerini verir.

technical analysis advanced 1280x720 1

Temel analizin size hikayeyi anlatacağı söylenirken, teknik analiz bir ticarete ne zaman girip çıkılacağının sinyallerini verir. Teknik analiz, mevcut trendin yönünü ve piyasanın ne zaman aşırı alınıp aşırı satıldığını görmenize yardımcı olacaktır. Williams %R, traderların trend yönünü belirlemelerine yardımcı olan ve ne zaman alıp satacaklarını bildiren bir araçtır. Bu makalede, nispeten bilinmeyen bu göstergeyi ve bununla ticaret yapmak için dört stratejiyi öğreneceğiz.

Williams %R Göstergesi Nedir?

Williams %R, teknik analizde kullanılan ve bir kripto varlığının aşırı alınıp düzeltilmediğini veya aşırı satılıp yeni bir ralliye başlamak üzere olup olmadığını ölçen bir momentum göstergesidir.

%R veya Williams Yüzde Aralığı olarak da anılan Williams %R, Larry Williams tarafından geliştirildi ve ilk olarak 1979 tarihli “Nasıl Bir Milyon Dolar Kazandım… Geçen Yıl … Ticaret Emtiaları” kitabında tanıtıldı. 1973’te Amerika Birleşik Devletleri kendisini altın standardından resmen çıkardı ve enflasyon yüksekti ve yükseliyordu. Sonuç olarak, birçok emtia, bugün tanık olduğumuz kripto para trendlerine benzer şekilde güçlü trendler yaşadı.

Bir piyasa güçlü trendler yaşadığında, alım satım fırsatlarını belirlemenize yardımcı olacak momentum göstergelerini ve araçlarını kullanmak istersiniz. Williams %R, yatırımcıların giriş ve çıkışlarını zamanlamalarına olanak tanıyan, takip edilmesi kolay işlem sinyalleri üreten bir momentum göstergesidir.

Williams %R Formülü

%R formülü bu hesaplamayı kullanır:

Williams% R = (dönemin yüksek fiyatı – kapanış fiyatı) / (yüksek fiyat – dönemin düşük fiyatı) x -100

Temelde, hesaplama, mevcut fiyatın son zamanlardaki en yüksek veya en düşük seviyeye ne kadar yakın olduğunu belirler. Örneğin, -10 okuması, varlığın aralığın ilk %10’u içinde olduğunu gösterir. Öte yandan, -90 okuması, varlığın aralığın en alt %10’luk diliminde olduğunu gösterir.

%R, sınırlı bir osilatördür. Bu, (bu durumda) çıktı değerlerinin sıfırdan büyük veya -100’den küçük olamayacağı anlamına gelir. Sınırlı osilatörler, sinyallerin okunması kolay olduğundan, aşırı alım veya aşırı satım varlıklarının trader sinyallerini sağlamak için mükemmel araçlardır.

Williams %R ile, -20’nin üzerindeki bir okuma aşırı alım olarak kabul edilir. Bir kripto para birimi -20’nin üzerine çıkarsa, o zaman son zirvelerine yaklaşıyor ve bir düzeltme yapılması gerekebilir.

Öte yandan, -80’in altındaki bir okuma aşırı satım olarak kabul edilir, bu da piyasanın sert bir şekilde satılması nedeniyle yakında bir yükseliş tersine dönebileceğini düşündürür.

Williams %R’nin Artıları ve Eksileri

Diğer teknik göstergeler gibi, Williams %R’nin hem avantajları hem de sınırlamaları vardır.

İlk olarak, sınırlı bir osilatör olarak, Williams %R aşırı alım ve aşırı satım sinyallerini okumayı oldukça basit hale getirir: -20 aşırı alımı ve −80 aşırı satımı temsil eder. Bir kripto varlığın aşırı satın alındığını veya aşırı satıldığını yorumlamak için ek matematik hesaplamalarına gerek yoktur.

Sınırlı bir osilatörün en büyük sınırlaması, piyasaların uzun süreler boyunca aşırı alım veya satımda kalabilmesidir. Örneğin, Williams %R’si -0,05 ile 0 arasında gidip geliyorsa, bu basitçe piyasanın tanımlanan yeniden inceleme dönemi için en yüksek seviyesine yakın seyrettiği anlamına gelir.  

Başka bir deyişle, piyasa güçlü bir yükseliş trendindeyse, uzun bir süre aşırı alım bölgesinde %R okumaları yaşayabilir, düşüş trendleri için durum tam tersidir.

pasted image 0


Williams %R için bir diğer sınırlama, kullandığı ölçektir. %R’nin yükseliş trendleri göz önünde bulundurularak oluşturulduğuna ve bu nedenle pazarın yüksek aralığa ne kadar yakın olduğunu belirlemede kullanılması amaçlandığına inanıyorum. Böylece, piyasa her zaman yüksekten bir yüzde uzakta olacaktır, bu yüzden Larry Williams oranı -100 ile çarpar.

Bununla birlikte, ölçek, onu okurken mantığa aykırıdır. İnsanlar olarak yükseliş trendlerini ve pozitif sayıları kolayca anlıyoruz. Negatif sayılar anlamamız için daha fazla zihinsel sermaye gerektirir. Bu nedenle, Williams %R’nin neredeyse tüm okumaları negatif bölgedeyken, sayıları yorumlamak bizim için daha fazla enerji gerektirir.

Williams %R Kullanarak Nasıl Ticaret Yapılır?

Williams %R çok yönlü bir osilatördür ve birçok kullanım sağlar. Verimli alım satım sinyalleri sağlayan çeşitli kalıplara sahiptir. Aşağıda, bir kripto traderın Williams %R göstergesiyle kullanabileceği dört stratejiyi paylaşacağız.

Williams %R’nin avantajlarından biri, açıkça tanımlanmış aşırı alım ve satım seviyeleridir.


Bir varlık aşırı satıldığında ve -80’in altında olduğunda, bir trader, piyasa tekrar -80’in üzerine çıktığında satın alabilir. Aşırı alım koşullarında, bir kripto traderı, kripto piyasası -20’nin altına düşene kadar satış yapmak için bekleyebilir. Yukarıdaki grafik, satın alma sinyallerini temsil eden yeşil dikey çizgiler ve satış sinyallerini temsil eden kırmızı dikey çizgilerle gösterilmiştir.

İşlemleri yalnızca bir trend doğrultusunda filtreleyerek bu basit stratejiye başka bir katman ekleyebiliriz. Bu rafine stratejinin amacı, karşı trend sinyallerini yok sayarken, yalnızca daha büyük trendin yönü ile uyumlu sinyallerden yararlanmaktır.


Yukarıda, Bitcoin trendi yükselirken yalnızca satın alma sinyallerini filtreleyerek kısa sinyalleri kaldırdık. Williams %R aşırı satım bölgesine -80’in altına düştüğünde, hemen ardından bir ralli olduğuna dikkat edin.

Bu stratejiyi özetlemek için, bir trader, tüm kısa sinyalleri göz ardı ederek %R -80’in üzerine çıktığında bir yükseliş trendinde satın alacaktır. Düşüş trendinde, trader tüm uzun sinyalleri görmezden gelirken %R -20’nin altına düştüğünde kısa devre yapacaktır.

Trend Filtresi Olarak Orta Hat

%R’yi kullanmanın başka bir yolu da -50’de orta hatta odaklanmaktır. 

Osilatörün ortasını -50’de noktalı bir çizgiyle işaretledik. Williams %R bu orta çizginin üzerine çıktığında, trendin yükseldiğini ve yükselmeye devam edebileceğini gösterir.

Aksine, %R çizgisi -50 orta çizgisinin altında olduğunda, daha da zayıflayabilecek zayıf bir pazar olduğunu gösterir.

Açıkçası, %R çizgisi yükseliş ve düşüş bölgesi arasında gidip gelecek. Ama genel olarak konuşursak, bir süre bir bölge içinde kalır. Bu nedenle, bir trader, gösterge çizgisi her iki yönde de -50’yi geçtiğinde pozisyon başlatmaya çalışabilir.

Boğa ve Ayı Osilatör Sapması

Osilatörün fiyat hareketinden bağımsız olarak hareket ederek farklılık yaratacağı zamanlar vardır. Bunu fark ettiğinizde, yakında bir trend değişikliğinin ortaya çıkabileceğine işaret eder.

Örneğin, 2 saatlik Bitcoin grafiğinde fiyat 13-21 Eylül arasında daha yüksek işlem görüyor. 21 Eylül’de başlayan kısa bir düzeltmeden sonra, Bitcoin yeni bir zirveye ulaşmak için tekrar toplanıyor.  

Ancak, %R osilatörü yeni bir zirveye yükselmez. Osilatörün fiyattaki yeni zirveyi onaylamadığı bu farklılık, bir düzeltmenin yakın olabileceğini gösteren bir düşüş sinyalidir. Aslında, birkaç saat içinde Bitcoin %20 düştü.

Bunun tersi de yükseliş sapması ile ortaya çıkabilir.

Nisan 2021’deki bu 4 saatlik Bitcoin grafiği, bir yükseliş sapması örneğini gösteriyor. Bitcoin’in fiyatı 23 Nisan’da ilk düşük seviyesine iniyor. Williams %R osilatörü aşırı satıldı ve Bitcoin küçük bir miktar yükseldi.

Ardından, Bitcoin yeni bir düşük seviyeye ulaşmak için tekrar aşağıyı düzeltir. Bununla birlikte, %R osilatörü yapmaz – bu da yükseliş sapması yaratır. Bitcoin, önümüzdeki birkaç gün içinde %30 artış göstermeye devam ediyor.

Williams %R Başarısızlık Salınım Stratejisi

Piyasanın o kadar güçlü olduğu zamanlar vardır ki, düzeltmeler çok sığdır ve aşırı satılmaya eğilimli değildir. Bu güçlü pazarlarda iyi konumlanmak istersiniz. Başarısızlık salınımı stratejisi yardımcı olabilir.

williamsr


Yukarıdaki Bitcoin günlük grafiğinde, Williams %R çizgisinin düşüşü düzeltmeye çalıştığını görebilirsiniz. Bununla birlikte, pazar o kadar güçlü ki %R çizgisi -50’nin altına çok az düşüyor ve -80 aşırı satım bölgesine ulaşmıyor.

Bu bir yükseliş başarısızlığı salınımı çünkü düşük salınım aşırı satım seviyelerine ulaşmıyor. Bir çizelgede bunun gibi durumları tespit ederseniz, kendinizi uzun tarafa konumlandırmak için fırsatlar arayın.

Geriye dönüp bakmanın faydasıyla, Bitcoin’in bu yükseliş enerjisinin bir sonucu olarak önümüzdeki dört ay içinde yaklaşık 3 kat arttığını görebiliyoruz.

Williams %R ve Alternatif Alım Satım Göstergeleri

Sınırlı bir osilatör olarak, Williams %R ve diğer osilatörler arasında bazı benzerlikler vardır. Hangisinin sizin için en iyi şekilde çalışacağını belirleyebilmeniz için bu osilatörler arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları anlamak önemlidir.

Williams %R – Hızlı Stokastik Osilatör

Williams %R, yeniden inceleme dönemi için piyasanın mevcut seviyesini en yüksek seviyeye göre hesaplar. Öte yandan, 0 ile 100 arasında hareket eden hızlı stokastik osilatör, piyasanın mevcut seviyesini en düşük seviye ile karşılaştırır. Sonuç olarak, bu iki osilatör temelde aynı şeyi yapar ve grafiklerde çok benzer görünür.

Bu iki formülü incelediğinizde, iki temel farkla çok benzer göründüklerini göreceksiniz. Daha önce tartıştığımız ilk fark, %R’nin son en yüksekleri kullanarak karşılaştırması, hızlı stokastik ise son en düşükleri kullanarak karşılaştırma yapmasıdır.

İkinci ana fark çarpandır. Bu tutarsızlık nedeniyle, %R 0 ila -100 arasında sınırlı bir çıkış aralığına sahipken, hızlı stokastik osilatör 0 ila +100 aralığındadır.

Williams %R ve Göreceli Güç Endeksi

Bir başka sınırlı osilatör, Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesidir. Hızlı stokastik gibi, RSI göstergesi de 0 ile 100 arasında ölçüm yapıyor. Ancak benzerlikler burada bitiyor.


RSI hesaplaması, “yukarı” günlerin “düşük” günlere karşı ortalamasını içerir. Özünde, kripto piyasasının yükseliş günlerinde ne kadar güçlü bir şekilde toparlandığını ve düşüş günlerinde zayıf düzeltmelerini buluyor. RSI, bir piyasanın ortalama olarak ne kadar hareket ettiğini hesaplamak için kullanılır.

Yüksek veya düşük bir aralıkla saf bir fiyat karşılaştırması olan %R ile aradaki farka dikkat edin. Williams %R, mevcut fiyatın yüksek ve düşük aralığa ne kadar yakın olduğunu hesaplıyor.

Sonuç olarak, RSI ile Williams %R’yi karşılaştırırken tamamen farklı değerler alma eğiliminde olacaksınız.

Yukarıdaki örnekte Williams %R içinde, -80’in altındaki aşırı satım okumalarına ulaşmak kolaydır. Bununla birlikte, karşılık gelen RSI okumaları asla aşırı satım 30 seviyesine ulaşmaz. Bitcoin o sırada bir yükseliş trendinde olduğundan, göreceli gücü, buna bağlı olarak yüksek okumalarla RSI osilatöründe belirgindir.

Son Sözler

Williams %R aracı, yatırımcıların kripto para birimleri için aşırı alım ve satım seviyelerini net bir şekilde belirlemelerine yardımcı olmak için mükemmeldir. %R ayrıca çok yönlüdür, çünkü bir tüccarın osilatörü kullanırken uygulayabileceği, basit “düşüşleri satın al”dan salınım hatalarına kadar dört farklı strateji vardır.

%R ölçeklendirmesi en sezgisel olmasa da, stokastik veya RSI osilatörleri ile çalışan traderlar, Williams %R’nin aşırı alım ve aşırı satım piyasalarının bir göstergesi olarak nasıl kullanılacağına aşina olacaklardır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner