Yükleniyor...

Bulut Madencilik (Cloud Mining) Sistemi Nedir? Nasıl Yapılır?

Bitcoin ve kripto paralara yönelik ilginin artmasıyla kripto para nasıl üretilir, kripto para madenciliği nedir, kripto para madencilik yöntemleri soruları sıklıkla sorulmaya başlandı.

cloud mining

Bitcoin ve kripto paralara yönelik ilginin artmasıyla kripto para nasıl üretilir, kripto para madenciliği nedir, kripto para madencilik yöntemleri soruları sıklıkla sorulmaya başlandı. Bu yazımızda kripto para madenciliğinden bahsedip en çok kullanılan madencilik yöntemlerinden biri olan bulut madenciliğini tüm detaylarıyla masaya yatıracağız.

Bitcoin Madenciliği Nedir?

Bitcoin madenciliği, yeni Bitcoin’lerin dolaşıma sokulduğu süreçtir, ancak aynı zamanda blok zinciri defterinin bakımı ve geliştirilmesinin kritik bir bileşenidir. Bitcoin madenciliği son derece karmaşık hesaplamalı matematik problemlerini çözen çok karmaşık bilgisayarlar kullanılarak gerçekleştirilir.

Kripto para madenciliği zahmetli, maliyetli ve aynı zamanda ödüllendirici bir süreç. Bununla birlikte, madencilerin ağa sağladıkları katkı nadeniyle Bitcoin blok ödülü ile ödüllendirilirler. Bu nedenle kripto para madenciliği birçok kişi için oldukça yüksek cazibeye sahip.

kripto madenciligi sirketi argo blockchain 20 000 adet cihaz satin aldi

Kripto para madenciliği, bir kripto para ağında gerçekleşen transferlerin kaydının ve onayının yapılması sürecidir. Ağdaki katılım arttıkça kripto paralarda işlemlerin saklandığı blokların üretilme zorluğu da artar. Bu nedenle kripto para madenciliği için güçlü işlemcilere sahip bilgisayarlar kullanılır. Geçmişte CPU ve GPU madenciliği ile Bitcoin madenciliği yapmak mümkünken günümüzde Bitcoin madenciliği için ASIC cihazlar geliştirilmiştir.

Şu anda kripto para madenciliği birçok farklı yöntemle gerçekleştirilebilir. Bu yöntemler şu şekilde:

  • CPU madenciliği
  • GPU madenciliği
  • ASIC madenciliği
  • Cloud madenciliği

Yeterli donanıma, bilgi birikimine sahip olmayan ve madencilik yapmak isteyenler için bulut madenciliği çok iyi bir tercih olabilir.

Zira yukarıda saydığımız diğer 3 yöntemle kripto para madenciliği yapmak hem yüksek işlem gücü, hem donanım hem de bu donanımlar için yüksek kapasitede elektrik enerjisi kullanımı ve altyapı gerektirir.

Bu yüksek işlem gücü gerektiren cihazlar, hesapla işlemleri sırasında ısındığı için ortamı soğutacak ve sıcak havayı tahliye edecek bir sistemin kurulması gerekecek. Tüm bunlarla uğraşmak istemeyenler için bulut madenciliği iyi bir tercih olabilir.

Zira bulut madencilik platformları tüm bu zorlukları üsteleren kullanıcılarına belli bir ücret karşılığında sunar. Bulut madenciliği hizmeti sunan platformlar, kullanıcılarına işlemci gücü kiralar ve kullanıcılarının bu işlemci gücü ile madencilik yapmasına olanak sağlar.

Bulut Madenciliği Nedir Ne Değildir?

Bulut madencilik en basit tabirle çevrimiçi bir şekilde madencilik techizatlarının kiralanmasıdır. Dünyanın dört bir yanındaki devasa madencilik çiftlikleri, madencilik cihazlarını belirli bir abonelik modeli üzerinden kullanıcılarına kiralar. Abonelik modellerinin ücretleri, kiralanan cihazların hash oranıyla doğru orantılıdır.

Bulut Madenciliği Yaparken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bulut madenciliğine başlarken dikkat edilmesi gereken birkaç önemli detaydan bahsedelim. Bulut madencilik yapmaya başlamadan önce, tercihlerinize en uygun şirketi bulabilmek adına araştırmalar yapmalısınız. Özellikle sözleşme şartlarını ve meydana gelebilecek olası durumlarda ortaya çıkabilecek ekstra masrafların farkında olmalısınız.

bulut madencilik nedir nasil yapilir

Eğer hizmet alacağınız bulut madencilik servisi konusundaki endişelerinizi giderdiyseniz bir sonraki aşamaya geçebilirsiniz. Bu aşamada madenciliği yapılacak kripto para biriminin çok dikkatli bir şekilde belirlenmesi gerekiyor. Zira kripto paralar volatilitesi yüksek varlıklar olduğundan fiyatında çok büyük dalgalanmalar yaşanabiliyor. Öte yandan bu süreçte söz konusu kripto para biriminin madencilik zorluğundaki olası yükseliş ve düşüşlerin de göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Bu noktada havuz madenciliği (pool mining) ile bulut madenciliği (cloud mining) birbirine karıştırılmamalıdır, zira bu iki madencilik yöntemi birbirinden çok farklıdır.

Bitcoin Madenciliğinin Avantajları

  • Bilgi birikimine ve deneyime sahip olmaksızın birkaç tıklamayla madencilik yapmak mümkün.
  • Kripto para madencilik ekipmanlarına ve altyapıya ihtiyaç duymaksızın gerçekleştirebilirsiniz.
  • Madencilik ekipmanlarındaki olası arızalar ve bakımlarla uğraşmak zorunda kalmazsınız.
  • Bulunduğunuz ülkedeki regülasyonlara takılmadan kolaylıkla kripto para madenciliği yapabilirsiniz.

Bulut Madenciliğinin Dezavantajları

Düşük getiri

Bulut madencilik yaparken hiçbir ekipman üzerinde yükseltme yapamazsınız, bu da madencilik gelirlerini olumsuz etkiler. Öte yandan bulut madencilikle elde edilen gelirlerin bir kısmı aslında hizmet sağlayıcısı tarafından hizmet bedeli olarak alınır.

Ayrıca Bitcoin’de madencilik zorluğunun da artmasıyla birlikte her geçen gün yeni BTC’lerin üretilme süreci daha zorlu bir hal alıyor. Volatil yapıları nedeniyle kripto paralarda zaman zaman yaşanan düşüşleri de göz önünde bulundurduğumuzda bulut madenciliğinin çok az getiri sağladığı durumlar ortaya çıkabilir.

Bütün bunlara ek olarak genelde bulut madenciliği, ürettiği kripto paralarını aylık düzenli bir şekilde itibari paraya dönüştürmek isteyen madenciler için oldukça düşük getiriler sağlıyor. Ancak kazdığı kripto para birimlerini uzun vadede tutan madenciler ise çok daha fazla getiri elde ediyor.

Bulut madencilikte kiralanan hash oranının zamanla daha az BTC kazacağı düşünüldüğünde belki de bulut madenciliği yapmak yerine doğrudan BTC satın almak daha mantıklı bir karar olabilir.

Çok sayıda dolandırıcılık faaliyeti

Ne yazık ki kripto paralar dolandırıcıların bir numaralı hedefi konumunda. Hal böyle olunca ortaya çıkan bazı şirketler, sahte vaatlerle bulut madenciliği yapmak isteyen insanları dolandırabiliyor. Özellikle sektördeki düzenleme eksikliği ve BTC ödemelerinin kısmen anonim olması nedeniyle bu işlemleri yapan kullanıcıların şirket tercihi yaparken çeşitli incelemelerde bulunması ve sektördeki belli başlı şirketlere güvenmesi gerekiyor.

Ağın merkezileştirilmesine yol açıyor

Madenciliğin ana amacı, gelir elde etmekten ziyade kripto para ağlarının merkezsizleşmesine katkıda bulunmaktır. Bu nedenle bu amaçla madencilik yapan katılımcılar, bulut madencilik şirketlerinin ağın merkezileşmesine katkıda bulunması nedeniyle bu yöntemi etik olarak değerlendirmiyor.

Bitcoin ve diğer kripto para birimlerinin çoğu, merkezsiz, yani merkezi bir yapıya sahip olmayacak şekilde tasarlanmıştır. Bulut madenciliğinin, madenciliğin birkaç şirketin elinde merkezileştirilmesini destekliyor. Çünkü her ne kadar hash gücü müşterilere kiralansa da sonuçta kontrol yine şirketin elinde bulunuyor.

bulut madencilik nedir

Bulut Madencilik Güvenilir Midir?

Kripto paralar başlı başına riskli yatırım araçları. Bu nedenle kripto paralarla ilgili faaliyetlerde her zaman para kaybetme riskinizin olduğunu aklınızdan çıkarmayın. Ancak güveilir bulut madencilik şirketleriyle çalışarak güvenli bir şekilde gelir elde edebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken noktalar ise şu şekilde:

1- Dolandırıcılık odaklı web siteleri

Son dönemde dolandırıcılık odalı bulut madencilik sitelerinin sayısı bir hayli arttı ve birçok dolandırıcı web sitesi müşteri fonlarıyla birlikte kayıplara karıştı. Geçmişte bulut madencilik sitelerinin bir gecede kapandığına ve yatırımcıların tüm fonlarını kaybettiği durumlarla defalarca karşılaştık. Bu nedenle bulut madenciliği yapmaya başlamadan önce ilk olarak kullanacağınız platformu iyice araştırın.

2- Piyasa koşullarına dikkat edin

Kripto para piyasası oldukça volatil ve bu nedenle kazançlarınızı kısa vadede nakde çevirmek istediğinizde piyasa koşulları nedeniyle zarar edebilirsiniz. Bu nedenle kripto para piyasasındaki düşüşlerden en az etkilenmek için bulut madenciliği için uzun vadeli bir planlama yapabilirsiniz.

kripto madencilik virüsü

Bulut Madencilik Karlı Mıdır?

Bulut madencilik, hizmet sağlayıcıları için karlı bir süreç olabilir ancak madenciler için her zaman durum böyle değil. Bulut madenciliğine başlamadan önce gelir ve giderleri hesaplayabilseniz dahi, kazacağınız kripto para biriminin süreç boyunca nasıl bir performans sergileyeceğini tam olarak öngöremezsiniz.

Bulut madenciliğinin karlı bir girişim olup olmadığını belirleyen birkaç faktör var. Ancak bu alanda faaliyet gösteren şirketlerin çoğunluğunun büyük oranda dolandırıcı olduğunu belirtelim.

Eğer bulut madenciliği için doğru şirketi seçtiyseniz, geleneksel madenciliğe kıyasla çok daha ucuza kripto para üretebilirsiniz. Bu süreci uzun vadeye yaydığınızda ise kar etme şansınız daha çok artacaktır.

Güvenilir Bulut Madencilik Siteleri Hangileridir?

Shaming

Shamining, herhangi bir donanıma ihtiyaç duymadan kripto para madenciliği yapmanızı sağlayan bir bulut madenciliği platformudur.

2018 yılında kurulan Shaming şu anda sadece Bitcoin madenciliğini destekliyor. Arayüz üzerinden bulut madenciliğiyle elde edeceğiniz geliri hesaplayabilirsiniz. Shaming oldukça kolay kullanılabilir bir arayüze sahip.

ECOS

Sektördeki en iyi bulut madenciliği hizmet sağlayıcılarından biri olan ECOS, 2017 yılında kuruldu. Dünyanın dört bir yanında 90 bini aşkın kullanıcısı bulunan ECOS’un minimum madencilik sözleşmesi tutarı 49 dolar seviyesinde. Minimum para çekme miktarı ise 0.001 olarak belirtiliyor.

ECOS’un ayrıca oldukça kullanışlı iOS ve Android uygulamaları da bulunuyor. ECOS’un desteklediği kripto para birimleri şu şekilde: Bitcoin, Ethereum, Ripple, Bitcoin Cash, Tether, Litecoin.

Bitcoin Madencilik Zorluğunda Düşüş Yaşanabilir

Genesis

Genesis Mining, işlevsel bir platform. Genesis aracılığıyla kullanıcılar madencilikle ilgili çeşitli hizmetlerden yararlanabilir. Genesis’in bulut madenciliği hizmetinden birkaç tıklamayla kolaylıkla yararlanmaya başlayabilirsiniz.

Genesis’in desteklediği kripto paralardan istediğinizi kolaylıkla seçebilir ve kazmaya başlayabilirsiniz. Bu kripto paralar arasında Bitcoin, Ethereum, Dash, Zcash, Litecoin ve Monero yer alıyor. Oldukça kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan Genesis, 2013 yılında kuruldu.

Bulut madencilik siteleri hakkında daha fazla bilgiye Bulut Madenciliği Siteleri başlıklı rehberimizden ulaşabilirsiniz.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner