CTSI akıllı sözleşmeleri bir sonraki seviyeye taşıyor. Bir çeşit iyimser toparlama uygulayarak, blok zincirler üzerindeki acil ölçeklenebilirlik ve yüksek ücret sorununu çözüyor. En önemlisi, Cartesi, geliştiricilerin genel yazılım yığınlarıyla kod yazmasına izin vererek akıllı sözleşme programlamasında devrim yaratıyor. Noether, Cartesi’nin geçici veriler için optimize edilmiş yan zinciridir ve dApp’lara düşük maliyetli veri kullanılabilirliği sağlar.
Cartesi (CTSI) Nedir?
Cartesi, birden fazla blok zincirinde merkezi olmayan uygulamaların (dApp’ler) geliştirilmesini kolaylaştıran bir Katman 2 ölçeklendirme çözümüdür.
Artan benimsemeyle birlikte, belirli blok zincirleri, ağ tıkanıklığına ve yüksek işlem ücretlerine yol açan ölçeklendirme zorluklarıyla karşı karşıya kaldı. Toplamalar ve yan zincirler gibi daha yaygın olarak keşfedilen Katman 2 çözümlerini birleştirmenin yanı sıra, Cartesi blok zinciri ölçeklendirmesini çeşitli şekillerde ele alır:
Blok zincirinden bağımsızdır: Cartesi’nin dApp oluşturma platformu, diğerleri arasında Ethereum ve Enjektif Protokol gibi birden fazla blok zincirinde kullanılabilir.
Hibrit bir model kullanılarak oluşturulmuştur: Cartesi, dApp geliştiricilerine esneklik sağlamak için hem zincir içi hem de zincir dışı bileşenleri içerir.
Cartesi, geliştiricilerin Python gibi zaten aşina oldukları kodlama dillerini kullanarak akıllı sözleşmeler yazmasına izin vererek kendisini farklı kılıyor.
Cartesi kripto para birimi (CTSI), Cartesi Proof of Stake ağına güç sağlayan çok amaçlı bir tokendir. Öncelikle Cartesi düğüm operatörlerini sistemle dürüstçe etkileşimde bulunmaya teşvik etmek ve ayrıca sistemdeki işlem ücretlerini stake etmek ve ödemek için kullanılır.
Cartesi’yi Kim Yarattı?
Cartesi, 2018 yılında Augusto Teixeira, Erick de Moura, Diego Nehab ve Colin Steil tarafından kuruldu. Başlangıçta güvenilmez bir yapay zeka pazarı olarak tasarlandı, ancak blok zinciri ölçeklenebilirliğini ve altyapı sınırlamalarını çözmeyi amaçlayan bir Katman 2 projesine dönüştü.
Projenin dört lideri hem yazılım geliştirme hem de başlangıç alanında deneyime sahiptir. De Moura, Cartesi’nin CEO’su olarak görev yapıyor.
Nisan 2020’de, proje için 1.5 milyon dolar (ICO) topladı. Bunun bir parçası olarak 100 milyon CTSI tokeni satışa sunuldu.
Cartesi Nasıl Çalışır?
Cartesi, zincir içi işlemler ve zincir dışı hesaplamalardan oluşan hibrit bir sistem çalıştırarak, akıcı yazılım geliştirme iş akışlarını blok zincir teknolojisine getiriyor.
Cartesi ve Noether
Ana blok zincirinde depolanan ağır hesaplamaların ve geçici verilerin miktarını azaltmak için Cartesi, birkaç zincir dışı bileşene güveniyor.
Cartesi Makinesi, Cartesi düğümleri tarafından çalıştırılan linux tabanlı bir sanal makinedir ve hesaplama sonuçlarını blok zincirine yayınlamadan önce dApp hesaplamalarını yürütmek için kullanılır. Linux ortamında çalışmak, dApp’lerin yaygın olarak kullanılan bilgisayar programlama dillerinde yazılmasına olanak tanır.
Cartesi’nin Noether’i, veri kullanılabilirliği kahini olarak işlev gören bir yan zincirdir. Noether, yalnızca kısa vadede ihtiyaç duyulan verileri geçici olarak kaydetme ve saklama yeteneğine sahip değildir. Yalnızca kısa süreler için ihtiyaç duyulan verilerin atılması, yerden tasarruf sağlar ve blok zinciri için uzun vadede verimlilik yaratır.
Zincir Üstü Bileşenler
Bir Cartesi Makinesinin durumu ve ilişkili dApp’leri, blok zincirinde bir kriptografik karma ile temsil edilir. Bu karmanın bilgileri, tüm zincir dışı dApp işlevlerinin başlangıç ve bitiş durumlarını içerir; bu, ağın zincir dışı ağında da dürüstlük ve şeffaflık sağlamasına olanak tanır.
Blok zincirlerle iletişim, Cartesi’nin iyimser toplamalar varyantı kullanılarak sağlanır; bu, işlemleri zincir dışı yürüten ve işlem verilerini ana blok zincirine gönderen bir ölçeklendirme çözümüdür. Bu, Cartesi’nin ağına daha fazla ölçeklenebilirlik sunarken dApp’leri merkezi olmayan ve doğrulanabilir tutma amacını koruyor.
CTSI Coin Yorum ve Geleceği
CTSI, Cartesi ağına güç sağlayan ve Cartesi’nin Proof of Stake konsensüs sisteminde stake edilebilen kripto para birimidir. Staking, token sahiplerinin ağın güvenliğini sağlamaya yardımcı oldukları için bir ödül kazanmalarını sağlar. CSTI, Noether yan zinciriyle etkileşime girerken ücret ödemek için de kullanılır.
CTSI tokeni ayrıca dApp’lerin doğru şekilde yürütülmesini garanti eder ve kötü oyuncuları caydırır, böylece Cartesi’nin ağını güvence altına alır.
Diğer birçok kripto para birimi gibi, maksimum CTSI arzı vardır, bu da yalnızca 1 milyar CTSI tokeni olacağı anlamına gelir.
Blok zinciri alanı o kadar hızlı büyüdü ki, benimsemenin kendisi büyümesini sınırlayabilir. Başarılı olmak için, Ethereum gibi Katman 1 zincirlerinin artan kullanıcı kabulü ile ağ verimliliğini korumanın yollarını bulması gerekiyor.
Cartesi, yeni bir yaklaşıma sahip bir Katman 2 ölçekleme çözümüdür. DApp geliştirmeyi kolaylaştırır ve ademi merkeziyetçiliği sürdürmeye çalışırken dApp’lerin daha verimli çalışmasına olanak tanır.
CTSI, Cartesi’nin ölçeklendirmeye yönelik çok yönlü yaklaşımının ayrılmaz bir parçasıdır. Kripto kullanıcıları, bir düğüm çalıştırarak ağına katılmak, stake etme, tasarlama veya dApp’lere katılma yoluyla ödüller elde etmek veya sadece Cartesi platformundaki değeri gördükleri için CTSI tokenlerini almakla ilgilenebilirler.
CTSI Coin Kaç TL?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 CTSI Coin 4.33 TL TL’den işlem görüyor. CTSI Coin fiyatı son 24 saat içerisinde -2.59% değişim gösterdi. CTSI Coin’in son 24 saatteki işlem hacmi ise 10,468,565 $ dolar, toplam piyasa değeri ise 105,610,661 $ dolar seviyesinde.
CTSI Coin Kaç Dolar?
Güncel kripto para piyasası verilerine göre 1 CTSI Coin 0.125985 $ dolardan işlem görüyor. 2022 yılının Şubat ayı itibariyle CTSI Coin tüm zamanların en yüksek seviyesi rekorunu 1.75 dolarla kaydetti. Bununla birlikte CTSI yılın en düşük seviyesini ise 0.0753 dolarla belirledi.
Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.