Yükleniyor...

DeFi Şu Anda Tanrı Modunda, Peki Ya Daha Sonra?

DeFi için Kilitli Toplam Değer (TVL) rakamı 9,76 milyar dolara ulaştı.

defi tanri modu defi god mode

DeFi için Kilitli Toplam Değer (TVL) rakamı 9,76 milyar dolara ulaştı. DeFi alanı son 90 gün içinde büyüme açısından %477,5 oranında kilit açtı ve durma belirtisi göstermedi. SushiSwap olayı DeFi’nin TVL’sindeki düşüşe katkıda bulunsa da daha sonra bir iyileşme yaşandı ve alan şu anda gayet iyi durumda. TVL’nin 10 günde %40 düşüş yaşadığı ve sonra geri döndüğü düşünüldüğü zaman bir soru ortaya çıkıyor: DeFi Tanrı Modunda mı?

Tanrı Modu (God Mode) geleneksel olarak bir oyun metaforudur, oyuncu karakterini bir şekilde yenilmez kılan bir hile koduna atıfta bulunur. İnanılmaz dalgalanması, ani düşüşü ve hatta inanılmaz bir yeniden dirilişiyle DeFi, böyle bir yenilmezlik ile Tanrı Modu özelliklerini üstleniyor gibi görünüyor.Defi

DeFi, ICO’lardan Daha İyi Performans Gösteriyor

Bununla birlikte, Bitcoin (BTC) bağlamında, DeFi’ın, ICO’ların 2017’deki rolünü oynadığı da iddia edilebilir. Aslında, bazıları 2017’nin ilk 3 ICO’sundaki – Filecoin, Sirin Labs ve Tezos ile ilk 3 DeFi Projesi Uniswap, Aave ve Curve Finance arasında paralellikler olduğunu dile getirdi. Bu ilk 3 DeFi projesindeki TVL, yazının yazıldığı sırada 4,5 milyar dolar civarındaydı. Aksine, ilk 3 ICO projesinin topladığı toplam yatırım sadece 646 milyon dolardı. Görünüşe bakılırsa, birbirleriyle yan yana getirildiğinde, DeFi’nin 2017 ICO’larından çoktan daha iyi performans gösterdiği görülüyor.

Bitcoin’in mevcut piyasa döngüsü dikkate alınırsa, MicroStrategy ve Grayscale gibi kurumsal yatırımcıların BTC üzerinde bullish olduğu da görülebilir. Ve belki de, öyle olduğu için DeFi bu kadar artan ilgi ve yatırımdan değer elde ediyor ve zaten sağlıklı olan piyasa değerine katkıda bulunuyor.

Bitcoin’e yönelik spekülasyon ve ilgi, 2017-18’deki ICO çılgınlığının temelini oluşturuyordu ve şu anda DeFi için de benzer bir şey ortaya çıkıyor. Aslında, ilk 3 DeFi Projesi için TVL her gün %20-25 oranında büyüdüğünden, ikincisinin daha büyük bir hızla yükseldiğini iddia edebiliriz. Örneğin yEarn Finance’ın YFI token’ı, yalnızca bir hafta içinde değer olarak %14900 arttı.

YFI

Önceki yıllar kripto projelerine bu hızlı sermaye enjeksiyonu, ICO balonu gibi bir şeyi ortaya çıkarmıştı. Bununla birlikte, yatırımcıların asla whitepaper’ın ötesine geçmeyen projelere para akıttıkları talihsiz bir dönem yaşanmıştı. Bu nedenle, o zamanlar olanların tekrarlanmasından korkmak için iyi bir neden var.

Burada, yıllar önce ICO imparatorluğunun nihayet çöktüğü zaman meydana gelenleri not etmek de önemlidir. ICO balonu nihayet 2018’de patladığında, genel kripto piyasası kapitalizasyonu, Ocak 2018’deki zirvesinden %85’lik bir düşüşle 700 milyar dolar kadar geriledi. Hatta en iyi ICO projeleri dahi kayboldu.

DeFi Balon mu?

DeFi’nin balonu patladığında da benzer şeyler olabilir. DeFi’nin 9,76 milyar dolarlık TVL’si, Ethereum’un fiyatı ve daha büyük kripto pazarı üzerinde etkisinden ötürü önemli. Örneğin, birçok kişi Ethereum’un son rallisinin DeFi tarafından desteklendiğine inanıyor. Sonuçta Ethereum, alana güç sağlayan ağdır. Bu nedenle, TVL’deki bir düşüşün ETH’nin fiyatını, piyasa değerini, alım satım hissiyatını ve genel piyasa değerini nasıl etkileyeceği tahmin edilebilir. SushiSwap olayı ortaya çıktığında Ethereum’un (ETH) fiyatının grafiklerde %20 düşmesinin nedeni budur.

O zaman bir trader ne yapabilir? DeFi’de ticaretin şu anda her şeyden çok abartılı ve mantıksız bir duyarlılıkla yönlendirildiğini anlamak çok önemli. DeFi için şu anda ihtiyat ve anlayış gerekiyor. Şimdilik DeFi hala Tanrı Modu’ndayken bunu yapmalı. Böylece yeni bir soru daha ortaya çıkıyor: DeFi Mod değiştirdiğinde ne yapmalı?

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner