Yükleniyor...

Sharding Nedir? Blockchain Verileri Parçalanabilir Mi?

İşlemini çok daha ölçeklenebilir ve merkezsiz hale getirmek için bir veritabanını veya ağı bölmeye çalıştığınız bir bilgisayar tekniği olan Sharding hakkında bilmeniz gereken her şeyi bilin.

sharrd

İşlemini çok daha ölçeklenebilir ve merkezsiz hale getirmek için bir veritabanını veya ağı bölmeye çalıştığınız bir bilgisayar tekniği olan Sharding hakkında bilmeniz gereken her şeyi bilin. 

Blockchain teknolojisinin ana sorununun üstesinden gelmesine yardımcı olabilecek ilginç bir strateji.

Sharding Nedir?

Günümüz kripto topluluğunda hayat alan veritabanı yönetim tekniklerinden biri de Sharding. Veritabanlarının daha küçük parçalara veya parçalara bölünmesi veya yatay olarak bölünmesi işlemidir. Bu, aynı şeyin daha iyi taşınmasına izin vermek için, onları daha az ağır ve kullanımı daha kolay hale getirmek için.

Sharding, dağıtılmış ve merkezi olmayan sistemlerde daha fazla ölçeklenebilirlik sağlamak için oluşturuldu. Ancak bugün, blockchain teknolojisindeki uygulaması, Bitcoin ve Ethereum gibi ağların ölçeklenebilirlik sorunlarını büyük ölçüde iyileştirebilir.

Sharding (Parçalama) Uygulamanın Avantajları

Sharding (Parçalama) bir blok zinciri için sunduğu ana avantaj, ölçeklenebilirliği iyileştirmektir. İşlemler daha hızlı işlenip doğrulanabildiğinden, bu işlem için gereken süre azalır. Bu nedenle, ağ saniyede daha fazla işlem yapma kapasitesine sahip olacaktır.

Aynı şekilde, Sharding (Parçalama) uygulanması, ağ merkezileştirme riskini azaltır. Şu anda Bitcoin ve Ethereum blok zincirleri, bu ağlarda işlenen tüm bilgileri destekleyebilmek için büyük bilgi işlem gücüne sahip bilgisayarların kullanılmasını talep ediyor. Edinme maliyetleri yüksek olan ekipman, bu nedenle pek çok kullanıcı bunları satın alma olanağına sahip olmayabilir.

Sharding uygulanmasıyla, tüm blok zincirini aynı düğümde depolamak artık gerekli olmayacak, bu nedenle pahalı ekipman satın alınması gerekmeyecek. Bu, daha fazla insanın geleneksel ekipmanlarıyla ağa katılma olanağına sahip olmasını sağlayarak, ademi merkeziyetçiliğini garanti eder.

esdf

Blok Zinciri Ağlarında Neden Shardinge İhtiyaç Var?

Bitcoin ve Ethereum gibi kripto para birimlerinde artan ticari patlamanın, ağlarında çok daha fazla vurgulandığı ölçeklenebilirlik sorununa neden olduğu bir sır değil. Bugün Bitcoin ile İşlem yapmak veya Ethereum’dan merkezi olmayan uygulamaları kullanmak isteyen birçok kullanıcı var. Tüm bu süreçlerin doğrulanması ve doğrulanması için birçok node dava açılmasına neden olmak.

Ve bu ağların nodelara, her birinin blok zincirlerinin tam bir kopyasını saklaması gerektiği şekilde çalıştığı için ayrıca, daha fazla bilgi oluşturuldukça ve eklendikçe sürekli ve kalıcı olarak güncellenmelidir. Bu nedenle işlem hızları ciddi şekilde etkilenir. Ağların çökebileceği ve bir işlemi işlemek için büyük miktarda zaman talep edebileceği noktalara ulaşmak. Bu teknolojinin uzun vadede sürdürülebilirliği ve benimsenmesi için uygun olmayan bir şey.

Dolayısıyla bu metodoloji ve çalışma yapısı, blok zincirine yüksek düzeyde güvenlik ve koruma sağlamasına rağmen, bu ağların ölçeklenebilirliğinin de sınırlı olmasına neden olmaktadır. Blok zincirinizi, node’larının her birinin ayrı ayrı işleyebileceğinden daha fazla bilgiyi işleyemez hale getirmek. Ve bugün, örneğin Bitcoin ağı, büyük bilgi işlem gücüne sahip bilgisayarların kullanılmasını talep etse de, ölçeklenebilirlik sorunu mevcut olmaya devam ediyor. Dolayısıyla Bitcoin ağı saniyede 5 veya 7’den fazla işlem gerçekleştiremez. Ethereum, Bitcoin’e kıyasla daha büyük bir kapasiteye sahip olmasına rağmen, yine de saniyede ortalama 10 veya 15 işlemi aşmasını engelleyen bir ölçeklenebilirlik sorunu sunuyor.

Bu nedenle, sharding uygulanması ölçeklenebilirlik sorunlarını ortadan kaldıran ve daha fazla sayıda işlemin daha kısa sürede, güvenli ve verimli bir şekilde işlenmesine olanak tanıyan bu uygulanabilir ve uygulanabilir çözümü temsil edebilir.

q

Blockchain Ağlarında Parçalama Ölçeklenebilirliğini Nasıl Geliştirecek?

Sharding, eksiksiz bir veritabanının çok daha yönetilebilir ve organize olan daha küçük parçalara bölünmesine olanak tanır. Örneğin, tüm bir ülke veya bölgenin bilgilendirici bir veri tabanı yönetiliyorsa, yerleşim yerleri, ikamet ettiği sektör, mülkün tam adresi, iş adresi, doğum tarihi, yaşı, çocuk sayısı gibi sakinlerinin tüm verileri ile birlikte yönetiliyorsa, ekonomik gelir, diğerleri arasında, söz konusu veritabanında belirli bilgileri aramak veya güncellemek çok daha zor olacaktır. Aynı liste içinde işlenen büyük miktarda veri nedeniyle, daha ağır hale gelecek ve çalışması çok daha yavaş olacaktır.

Buna karşılık, bu büyük veritabanı daha küçük, daha spesifik parçalara bölünürse, bilgi çok daha yönetilebilir ve verimli olacaktır. Her parça, içeriği hakkında diğer alt listelerde ele alınanlardan bağımsız olarak açık ve kesin bilgileri ele alacağından, daha hafif ve daha organize hale gelir.

Blok zincirinde uygulanan Sharding budur. Sharding ile, zincire eklenen tüm verileri doğrulamak için tüm blok zinciri düğümlerinin doğrusal olarak çalışmasına artık gerek kalmayacak. Bunun yerine, paralel olarak çalışacaklar ve bilgilerin dağıtılacağı parçaları (belirli parçalar) yönetecekler ve bu parçalar yalnızca kendilerine karşılık gelen verileri doğrulamaktan ve işlemekten sorumlu olacak. Ve tüm node grupları kendilerine atanan süreci yürütmeyi bitirdiğinde, tüm bilgiler blok zincirine eklenecek, bozulmamış ve eksiksiz tutulacak, şu farkla ki node’lar bilgiyi olduğu gibi bütünüyle ele almayacaklardır. 

Yöntem paylaşımının uygulanması, işlemlerin çok daha hızlı işlenmesini sağlayarak ağın ölçeklenebilirliğini ve verimliliğini artıracaktır.

Blok Zinciri Ağlarında Sharding Uygulamak Güvenliğinizi Azaltmaz Mı?

Bitcoin veya Ethereum blok zincirinde Sharding yönteminin uygulanması, ağda bir güvenlik ve iletişim sorunu oluşturabilir. Bunun nedeni, bir alt gruba atanan nodeların, diğer alt gruplara ait nodelarla doğrudan iletişime sahip olmamasıdır. Node’ların birbirleriyle iletişim kurmasını sağlayan iletişim ortamlarının ve dış kanalların oluşturulmasını ve uygulanmasını gerekli kılmak.

Benzer şekilde, alt grupların her birinin güvenliğini ve korunmasını garanti etmek de bu yeni metodoloji için bir zorluktur. Nodeları parçalara bölerek, her grubun hash gücü önemli ölçüde azalacaktır. Bu, bir güvenlik sorunu oluşturabilir ve kötü niyetli bir aktörün daha kolay bir saldırı gerçekleştirmesine izin verebilir. Bilginin güvenliğini ve bütünlüğünü riske atan bir durum.

Ancak, oluşturulan alt gruplar, ağ içinde kullanılan aynı fikir birliği protokolünü kullanacaktır. Böylece, her bir düğüm grubu tarafından yürütülen işlemlerin her birini indiren ve birleştiren eksiksiz düğümler olacaktır. Tüm blok zincirini oluşturmak ve sürdürmek ve gerçekleştirilen tüm süreçleri kesinlikle doğrulamak için. İnce istemcilerin, işlemlerin doğrulanması için tüm parçalara erişmesine izin verilmesi bile.

Bu nedenle, sistemi güvenli ve güvenilir tutmak için yeterli sayıda düğüm korunabilir. Aynı zamanda saniyede daha fazla işlem gerçekleştirebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner