Yükleniyor...

Aranıyor! Binance, Stablecoin Konusunu Çözebilecek mi?

Binance, BUSD konusundaki baskıların ve SEC soruşturmasının ardından, ekosisteminde kullanacağı yeni bir stablecoin'i mi arıyor?

araniyor yeni bir stablecoin

Binance, BUSD konusundaki baskıların ve SEC soruşturmasının ardından, ekosisteminde kullanacağı yeni bir stablecoin’i mi arıyor?

Kripto para piyasası, yıllardır haber akışlarının etkisiyle hareket yönünü tayin ediyor. Olumsuz bir haberin gündeme düşmesi anlık fiyat düşüşlerini ortaya çıkarırken, ortaklık gibi haberler hızlı bir yükseliş olasılığını masaya koyabiliyor. Son zamanlardaki haber akışı, Binance’in ekosisteminde aktif olarak kullanılan BUSD stablecoin’i oldu.

Tüm bu baskıların ve soruşturmaların ortasında Binance, BUSD tarafındaki ekosistem boşluğunu nasıl doldurmayı planlıyor? Bu sorunun üzerindeki dört farklı ihtimali, Coinkolik olarak sizler için derledik.

Binance, Birçok Altcoin’i Neden Sadece BUSD Paritesinde Bıraktı?

Binance USD (BUSD) tarafındaki yaşananlara en başından bakıldığında, olayların FTX dönemine kadar gittiği gözlemlenebiliyor. Geçtiğimiz yılın sonlarına doğru iflas eden FTX, kripto piyasasında yıkıcı bir etki yaratmıştı.

FTX’in iflas etmesinin ardından, Binance CEO’su Changpeng Zhao çarpıcı açıklamalarda bulundu. Zhao, artık en büyük olduklarını ve bu nedenle çok fazla saldırıya maruz kalacaklarını açıkladı. Binance CEO’sunun bu açıklamasından aylar sonra, borsa özelinde onlarca olumsuz haberler düştü.

Binance, FTX’in iflasının ardından likidite dengesini korumaya çalıştığını öne sürerek bazı altcoin’lere hamle yaptı. Borsada listeli olan birçok altcoin, çeşitli paritelerden delist edildi ve sadece BUSD paritesinde işleme açıldı. Bu durum Twitter’da, BUSD boğasının yaşanabileceğini düşündürttü.

SelfKey (KEY), Aergo (AERGO), Cream Finance (CREAM) gibi altcoin’ler, fiat para birimi olarak sadece BUSD ile ticaret imkanı sunuyor. Bu durum, BUSD tarafındaki hacim oranlarını yükseltmeye yarıyor.

Ancak Binance tarafından atılan bu adım, BUSD için bir hacim oluşturma çabası olabilir miydi? Binance CEO’su Changpeng Zhao, olabilecekleri önceden görmüş olabilir mi? Tüm bu sorulara bakıldığında, Binance’in ileriye dönük tüm FUD dalgasına karşı hazırlıklı olmaya çalıştığı gözlemlenebiliyor. Binance CEO’su, Twitter üzerinden sık sık yaptığı “4” paylaşımıyla da bunu ortaya çıkarıyor.

Binance, Paxos ve SEC Üçgeni: Elveda BUSD!

BUSD stalbecoini

FTX’in iflas etmesiyle birlikte en büyük olduğunu her fırsatta ima eden Binance, küresel çapta yayılan çeşitli FUD’larla da mücadele ediyor.

Geçtiğimiz aylarda Binance, sektördeki hakimiyetini daha fazla artırmak amacıyla çeşitli hamlelerde bulundu. FTX’den dolayı çöken piyasayı toparlamak için milyar dolarlık bir fon oluşturan borsa, diğer taraftan kullanıcılar için rezerv kanıtını da getirdi. Kripto sektöründeki kaybolan güveni tekrar geri kazandırmaya çalışan Binance, aylarca yoğun bir mesai harcadı. Ancak borsa, yaptığı tüm hamlelerinde defalarca kez sorgulanmak durumunda kaldı. Binance CEO’su Changpeng Zhao, en büyük oldukları için bu tarz eylemlerin normal karşılanması gerektiğini dile getirdi.

Popüler kripto borsası, tam süreçleri oturtmuşken yeni bir haber akışıyla karşı karşıya kaldı. ABD’nin en güçlü düzenleyicisi olan SEC, Binance’in ekosistem ürünü olan BUSD için harekete geçti. SEC, BUSD ihraççısı Paxos’u soruşturmaya aldığını duyurdu. Bu haberlerin düşmesi, Binance tarafında FUD dalgasının yayılmasına sebep oldu. Binance CEO’su Changpeng Zhao, BUSD tarafında ihraççı olmadıklarını, sadece ekosistemde kullanıldığını ifade etti. Bağımsız bir ihraççı olan Paxos, artık BUSD basmayacağını ve bu hizmeti sonlandırdığını duyurdu.

Bu haber akışı, Binance’in ekosistem ürünü olan ve piyasa değerine göre en büyük üçüncü stablecoin olan BUSD için düşüşleri meydana getirdi. Depeg olan stablecoin, çeşitli delistlerle de karşı karşıya kaldı. Son olarak geçtiğimiz günlerde Coinbase, 13 Mart tarihinde BUSD’i delist edeceğini duyurdu. BUSD’den vazgeçmiş gibi görünen Binance, ileriye dönük ne tür bir hamle yapacağı konusunda merak konusu oldu. Kripto topluluğunda ve birçok yatırımcıda, Binance’in yeni bir ekosistem stablecoin’i oluşturacağı veya seçeceği ifade edildi. Peki Binance, olası yeni bir stablecoin hamlesinde, ne yapabilir?

Binance, Yeni Stablecoin Konusunda İhtimaller ile Gündemde Yer Alıyor

Popüler kripto para borsası Binance, BUSD tarafındaki son haberlerin ardından ileriye dönük hamlesiyle merak uyandırıyor.

BUSD’nin birçok borsada delist edilmesi, BUSD ihraççısı Paxos’un hizmetleri durduracağını belirtmesi, SEC’in BUSD’i kayıt dışı bir menkul kıymet olarak görmesi ve Binance CEO’su Changpeng Zhao’nun BUSD’den vazgeçmesi dikkat çeken gelişmeler oldu. Bu gelişmeler, Binance’in yeni bir stablecoin konusunda yapabileceği hamleler nedeniyle de dikkatleri üzerine çekti. Peki Binance, hangi ihtimallere gebe durumda?

1- Terra Classic USD (USTC)

USTC stablecoin

Bir dönemin en popüler ekosistemlerinden birisi olan Terra, algoritmik stablecoin yapısı nedeniyle 40 milyar dolarlık bir düşüş yaşamıştı. Bu güçlü düşüş, kripto sektöründe de ayı piyasasının başlangıcına neden oldu. Terra ekosistem ürünü olan Terra USD (UST), Terra Luna (LUNA) ile algoritmik bağı nedeniyle depeg olmuştu. 1 dolardan şaşan UST, 0,01 dolar seviyesine kadar gerileyerek sektörde büyük bir yara oluşturdu.

Yaşanan kötü senaryoların ardından yeniden yapılanan Terra ekosistemi, Binance’in da desteğini almayı başardı. Binance, yenilenen Terra coin’lerinin arkasında durduğunun sinyallerini verdi. Özellikle Terra Classic (LUNC), Binance’in başlattığı yakım modeliyle tekrar ilgi çekmeyi başardı. Diğer taraftan Terra Classic USD (USTC) ismiyle yeniden yapılanan stablecoin ise yeniden 1 dolar seviyesine sabitlenebileceği ihtimaliyle değerlendirildi.

Binance’in BUSD konusunda yaşadığı sıkıntıların ve ekosistem stablecoin’ini dolaylı yoldan kaybetmesinin ardından, yeni bir stablecoin dedikoduları yayılmaya başladı. Kripto topluluğunun öne sürdüğü yeni Binance stablecoin’i USTC oldu. Birçok kripto fenomeni, USTC’nin artık Binance tarafından aktif bir şekilde kullanılacağını iddia etti. Bu iddiaların ortaya çıkmasının ardından USTC, yüzde 30’dan fazla bir yükseliş yaşamıştı.

Ancak Binance ve Binance CEO’su Changpeng Zhao, USTC’nin ekosistem stablecoin’i olacağı konusunda resmi bir açıklama yapmadı. Yine de ileriye dönük bakıldığında, Binance’in stablecoin arayışında USTC de masada yer alıyor. Piyasa değeri olarak ucuz bir durumda bulunan ve en popüler stablecoin’ler arasında yer alan USTC, Binance’in tercihi olabilecek potansiyele sahip olarak öne çıkıyor. Kesin bir şey yok, ancak USTC, BUSD’nin yerini alabilir.

2- True USD (TUSD)

true usd stablecoin

Günün erken saatlerinde WuBlockchain, Binance hakkında bomba etkisi yaratan bir haber paylaştı. WuBlockchain, Binance’in, 130 milyon dolarlık True USD (TUSD) bastığını dile getirdi. Bu haberin ardından TUSD’nin arkasında olan TrueFi, yaklaşık yüzde 50’ye yakın bir yükseliş gerçekleştirdi.

Binance’in 130 milyon dolarlık basımından sonra TUSD, piyasa değeri bakımından en büyük beş stablecoin arasına yükseldi. TUSD’nin mevcut piyasa değeri, son bir hafta içerisinde yüzde 15 artışla 1.12 milyar dolar oldu. WuBlockchain’e göre Binance, daha fazla stablecoin ortağıyla çalışacağını ifade ediyor.

BUSD tarafındaki darbeyle adeta stablecoin’siz kalan Binance, TUSD tarafındaki bu hamlesiyle dikkatleri üzerine çekti. Binance ekosistemindeki yeni stablecoin’in TUSD olma ihtimali, yapılan bu hamleyle ciddiyet kazanmış oldu.

Ancak diğer taraftan bakıldığında TUSD, TrueFi tarafından ihraç ediliyor. Bu durum, BUSD’nin Paxos tarafından ihraç edilmesiyle aynı anlama geliyor. SEC’in soruşturmalarıyla mücadele eden Binance, benzeri bir stablecoin hamlesine girmeyebilir.

Yine de 130 milyon dolarlık bir TUSD basımı yapan Binance için, yeni stablecoin tercihinin TUSD olacağı konuşulmaya devam ediyor. Böyle bir durumun olması halinde, BUSD tarafındaki teminatların da TUSD’ye aktarılabileceği düşünülüyor.

3- USDD

USDD stablecoin

Tron kurucusu Justin Sun tarafından piyasaya sürülen ve ilk başlarda yoğun ilgi gören USDD, en yeni stablecoin’ler arasında yer alıyor.

Tron ağıyla ve Huobi borsasıyla desteklenen güçlü stablecoin, Terra krizinin ardından “acaba” sorularıyla da mücadele etti. Sun, USDD’nin sağlam bir şekilde teminat desteği gördüğünü ve depeg olmasının mümkün olmayacağını ifade etti. Ancak USDD, geçtiğimiz aylarda 1 dolardan şaşarak depeg olmuştu. Yine de USDD, arkasındaki güçlü destek sayesinde, piyasa değeri bakımından en büyük yedinci stablecoin olarak öne çıkıyor.

FTX’in iflas ettiği dönemlerde, birçok kripto kurumsalı iş birliğine gitmişti. Binance tarafında yaşanan ufak likidite sorunları esnasında, Tron kurucusu Justin Sun tarafından bir hamle geldi. Sun, Binance’in likiditesini desteklemek amacıyla milyonlarca dolarlık varlıklarını transfer etti.

Sosyal medya üzerinden de paylaşımlarda bulunan Sun, her defasında Binance’in yanında olduğunu sözlerine ekledi. Huobi danışmanlığını da götüren Tron kurucusu, Binance’e verdiği destek ile dikkatleri üzerine çekmişti.

Binance CEO’su Changpeng Zhao ve Tron kurucusu Justin Sun arasındaki ikili ilişki, birbirlerini teminat olarak da destekleyebileceklerini öne çıkardı. FTX dönemini birlikte atlatan ikili, yeni bir FUD dalgasında da birlikte hareket edebilir. Bu durumda Binance, henüz borsasında da listelemediği USDD için yeni bir hamlede bulunabilir. BUSD tarafındaki açığı kapatması muhtemel olan Changpeng Zhao, yeni bir listeleme haberiyle USDD’yi borsasına sokabilir.

USDD’nin piyasa değerinin 700 milyon dolar seviyelerinde olması, arkasında güçlü desteklerin olması ve algoritmik bir yapıda olmaması en önemli yapısal özellikleri arasında yer alıyor. Binance, BUSD’nin boşluğunu USDD ile doldurursa da Justin Sun ile ortak hareket edecektir. SEC’in radarındaki borsa bu hamleyi yaparsa, güvenilir bir imaj sergileyebilir ve böylelikle baskıları sonlandırabilir.

4- Binance Yeni Bir Stablecoin Oluşturabilir

binance usd

Popüler kripto para borsası Binance, ihraççısı olmadığını söylediği BUSD’nin yerine yeni bir stablecoin oluşturabileceğinin de sinyallerini verdi.

Binance, dolaylı yoldan kullandığı BUSD’den vazgeçtiği için başka stablecoin’lere yönelmek durumunda kalacaktır. Tether (USDT), USDC ve Dai tarafındaki güçlü ekipler, Binance’in vizyonuyla çatışma içerisinde bulunuyor. Kripto endüstrisinin en iyisi olduğunu düşünen Binance, USDT, USDC ve Dai gibi güçlü stablecoin’leri kullanmayı tercih etmeyebilir.

Haberimizin son ihtimaline bakıldığında, Binance’in kendine ait bir stablecoin oluşturması ve ihraç etmesi de masada yer alıyor. SEC’in en büyük dikkat ettiği noktanın kayıt dışı menkul kıymetler olması nedeniyle Binance, çıkaracağı stablecoin’i kayıt ettirmek durumunda kalacaktır.

Bu duruma aşina olan USDC, geleneksel bankacılık aktörleri ve düzenleyici kurumlar ile yürüttüğü iş birliği neticesinde teminat gücünü korumayı başarıyor. Binance, yeni bir ekosistem stablecoin oluşturma ihtimalinde gerekli teminatları, borsasından veya algoritmik yapılardan sağlamak yerine, SEC’in denetiminde merkezi bir yapıya büründürebilir.

Olası bir yeni stablecoin hamlesinde Binance, ihraç edeceği ve piyasaya süreceği ürününü, piyasa değeri bakımından en iyi üç stablecoin arasına sokabilecek bir güce sahip.

Yine de yakın zamanda neler olabileceği konusunda, resmileşmiş veya konuşulmuş herhangi bir durum bulunmuyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner