Yükleniyor...

Gizlilik Odaklı Kripto Para Piyasasındaki Monero Hakimiyeti Artıyor

Bitcoin, anonim ödeme ağı olarak oldukça yanlış bir şekilde tanıtılmasına rağmen, aslında işlem yapılabilecek en şeffaf kripto ağlarından biridir.

Monero XMR

Bitcoin, anonim ödeme ağı olarak oldukça yanlış bir şekilde tanıtılmasına rağmen, aslında işlem yapılabilecek en şeffaf kripto ağlarından biridir. Piyasaya çıktığı ilk günlerde KYC ve AML düzenlemeleri bugün olduğu kadar sıkı olmamasından dolayı Bitcoin’i suç faaliyetlerinde veya kötü niyetli amaçlarla kullanmak daha kolaydı. Bugün, özel işlemler için fazla kullanılamayan Bitcoin’in bu yöndeki eksikliğini Monero ve Dash gibi çok sayıda gizlilik odaklı kripto para birimi doldurmuş durumda.

Özellikle Monero’nun işlemleri izlemenin neredeyse imkansız hale getirebilmesi sebebiyle regülatörleri endişelendiriyor. Son yıllarda gizlilik odaklı kripto paların işlemlerin izlenebilirliği konusunda kapsamlı araştırmalar yapılsa da etkin bir yöntem keşfedilebilmiş değil.

Artan Monero Hakimiyeti

TokenInsight’ın yıllık piyasa raporuna göre, Monero, 2019’da en çok kullanılan gizlilik odaklı kripto para birimiydi. Ayrıca, Monero’nun gizlilik odaklı kripto para piyasasındaki hakimiyeti yıl boyunca yüzde 35’ten yüzde 50’ye yükseldi. Monero’nun piyasa hakimiyetinin yanına Zcash ve Dash’in piyasa hakimiyeti dahil edildiğinde bu oran yüzde 90’ı buluyor.

Ayrıca 2019 MimbleWimble protokolünü kullanan iki gizlilik odaklı kripto para birimi Grin ve Beam’in lansmanının gerçekleştiği bir yıl olarak kayda geçti. Her ikisi de yıl boyunca piyasa değerinde önemli artışlar gördü. PIVX ve NavCoin gibi klasik gizlilik odaklı kripto paraların piyasa hakimiyeti düşmeye devam etti.

Öte yandan gizlilik odaklı kripto paraların her biri kara para aklama aracı olarak görüldüğünden, kullanımları ve alım-satımlarıyla ilgili kısıtlamaların yakın bir gelecekte gevşetilmesi pek olası görünmüyor. Ve bu kripto para birimlerinin gizlenmiş ticari işlemler ve finansal veri koruması gibi başka kullanım durumları olsa da, regülatörlerin gizli değer aktarımlarına karşı tutumunu gevşetmesi de pek mümkün olmayacak gibi.

Monero geçen yıl Kara Paranın Aklanmasının Önlenmesine Yönelik Mali Eylem Görev Gücü’nün (FATF) seyahat kuralını ihlal ettiği gerekçesiyle birkaç kripto para borsasından çıkarıldı. Bu tip kripto paralara pek çok kısıtlamanın getirilmiş ve getirilmekte olma ihtimali göz önüne alındığında, geleceklerinin düşünülenden daha karanlık olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner