Yükleniyor...

İran 1100 Yasa Dışı Kripto Para Madencilik Çiftliğini Kapattı

İran'ın Elektrik Üretim, Dağıtım ve İletim Şirketi (Tavanir) tarafından bildirildiği üzere, ihbarlar doğrultusunda ülkede lisansız olarak faaliyet sürdüren 1.

iran 1100 yasa disi madencilik ciftligini kapatti

İran’ın Elektrik Üretim, Dağıtım ve İletim Şirketi (Tavanir) tarafından bildirildiği üzere, ihbarlar doğrultusunda ülkede lisansız olarak faaliyet sürdüren 1.100 kripto para madencilik çiftliğinin kapatıldığı ortaya çıktı.

Financial Tribune tarafından yayınlana bir rapora göre firma, yasa dışı kripto para madenciliği yapan kişileri belirlemede, enerji yetkilileri ile işbirliği yapan kişilere 100 milyon riyal (480 dolar) ödüllendirme programını izliyor.

Firma tarafından yapılan açıklamaya göre uygun lisansı olmayan bazı kripto para madencilerinin, endüstriyel ve tarımsal bölgelerde sübvanse edilmiş enerjiyi kullandıkları ve bu kişilerin tespit edilip gerekli cezai işlemlerin uygulanacağı bildirildi.

İran, Temmuz 2019’da kripto para madenciliğini resmen yasallaştırdı ve o zamandan beri 624 madencilik çiftliğine lisans verdi. Financial Tribune’dan alınan verilere göre, ülkedeki madenciler 1 kWh başına 0.01 dolar ödüyordu ancak yaz sezonunda bu fiyatın 0.05 dolara yükseldiği görülüyor.

Yasal madencilik faaliyetlerine yönelik bir teklifte, kripto para madencilerinin yüksek elektrik fiyatlarının olduğu dönemlerde %47’e kadar bir indirim yapılması planlanıyor. Kripto para madencilerine yapılacak böylesine büyük bir indirim, hali hazırda en büyük işletme gideri elektrik olarak madenciler için oldukça avantajlı bir durum olabilir. Mevcut durumda İran’da kripto para madenciliği yasal olarak yapılabiliyor ancak madencilerin sübvansiyonlu enerji kullanmalarına izin verilmiyor.

Lisansız Kripto Para Madencilerine Ağır Cezalar

Lisanssız kripto madenciliği yapan kişilere ise, kullandıkları donanım başına 5.000 dolara kadar para cezası uygulanıyor. Diğer yandan hem lisanssız kripto para madenciliği yapan hem de yasa dışı olarak sübvansiyonlu elektrik kullananlara ise 20.000 dolara kadar para cezası uygulanıyor.

İran, ülkedeki mevcut ekonomik durum ve ambargolardan dolayı kripto para madenciliğine büyük önem veriyor. Bu sayede hem sektörde söz sahibi olmayı hem de ambargolar neticesinde sıkışıp kalan ekonomiyi rahatlatmayı amaçlıyor.

Geçtiğimiz ay da İran Elektrik Üretim, Dağıtım ve İletim şirketi, İran’da faaliyet gösteren tüm enerji santrallerine kripto para madencilik yetkisi vermişti. Dileyen santral aynı zamanda kripto para madenciliği de yapabilecek. İran kripto para sektörüne oldukça önem veriyor ancak tek kırmızı noktası kontrolün tamamen kendisinde olmasını istemesi.

Çin’in Yerini İran Alabilir mi?

Bu arada Çin’de de İran’daki teklife benzer bir sistem uygulanıyordu. Kripto para madencileri, sübvansiyonlu elektrik kullanarak, daha çok karlar elde edebiliyordu. Bu sayede Çin’de madencilik sektörü hızlıca ilerledi ve Bitcoin ağının neredeyse %60’ını Çin’de faaliyet gösteren madenciler oluşturuyordu. Ancak Çin’de alınan yeni bir karar ile, ülkede faaliyet gösteren madencilerin reel ekonomiye katkı sağlamadıkları gerekçesi ile bu ayrıcalıklar alınmaya başlandı. Belki de İran, yeni hamleleri ile kripto para madencilik sektörünün lideri konumuna gelebilir.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner