Yükleniyor...

Kripto Para Alanındaki Aldatmacalar ve Kaçınma Yolları

Eğer piyasaların düzenlenmesi gerektiğine inanmıyorsanız, 1 veya 2 yıl içinde inanacaksınız.

scam1

Eğer piyasaların düzenlenmesi gerektiğine inanmıyorsanız, 1 veya 2 yıl içinde inanacaksınız. Finans alanındaki tehlikeli durumlar her zaman süregeldi ancak eski dolandırıcılıkların çoğu uzun zamandır ana akım sistemde görülmemekteydi. Şimdi bu dolandırıcılar köşelerinde saklanmakta ve varlıklarına kripto alanında devam etmeye çalışmaktadır.

Bunlara benzeyebilecek herhangi bir şema gördüğünüzde, net bir şekilde uyanık olmanız gerekir.

En Klasik Aldatmaca: Ponzi Şeması

Charles Ponzi İtalyan bir dolandırıcıydı. Yöntemi basitti. Yatırımcılara muazzam karlar vaat edin, sonra yatırılan nakitleri tüketin. Bu temel sistem hala eskimiyor ve dolandırıcılar hapis yatmayı göze alarak aldatmacalarına devam ediyor.

Bırakın ayı, yılda %10 veya daha fazla getiri sunan bir kripto “projesi” görüyorsanız onun Ponzi olduğunu anlayın ve elinizin tersiyle itin. Bu sistem eski yatırımcılara yeni yatırımcıların yatırdığı sermayeyi ödeyerek çalışır ve devam etmek için sürekli büyüyen bir yatırımcı havuzuna ihtiyaç duyar. Kâr bir iş kadar zorlayıcı bir şeyden gelmez, doğrudan en son giren insanların cüzdanlarından gelirler. Şema yeni para bulamayınca çöker. Ancak çoğu zaman şemanın arkasındaki suçlu, net çöküşü hissetmeye başladığında kaçmayı seçer.

Ponzi şeması eski yatırımcıları yeni yatırımcılar bulmaya teşvik ettiğinde bu da başka bir göstergedir ancak test yine basittir. Şema güvenilir bir markadan alabileceğinizden önemli ölçüde daha yüksek getiri veya kar sunuyorsa, bu bir aldatmacadır ve muhtemelen bir Ponzi şemasıdır.

Kaçış Dolandırıcılığı

Bu özellikle kripto alanında küçük borsalar arasında bir sorundur ve ICO’larda yaygındır. Borsalar koin alırlar ve onlarla ticaret yapmanıza izin verirler.

Borsa cüzdanları saldırıya uğramış olabilir, paraları bir hata yoluyla kaybetmiş ya da paraları ücret ödemek için satmış olabilirler; ancak sonuç aynıdır. Bir hata sayfası karşınıza gelir ve siz de kripto paranıza veda edersiniz. Şimdilerde (KYC) müşteri tanıma sistemi ile bu sorunun çözülmesi umulmaktadır.

Ne Yapalım?

Borsalarda büyük kripto para bakiyeleri tutmayın. Koinlerinizi düzenli olarak çıkarın ve borsa dışı bir cüzdanda blockchain üzerine koyun. Hızlı ödeme yapmayan ve iletişim kurulamayan tüm borsalardan kaçın.

Temelde hiçbir zaman hiçbir borsaya güvenmeyin, çünkü onlar da bankalar gibidirler. Borsalar temelde bankalardır, aslında blok zincirinin etrafında dönen ticaretin sadece bir kısmı ile çalışırlar. Litecoin (LTC) için Bitcoin (BTC) ile ticaret yaptığınızda, bir muhasebe sistemi size önceki bakiyenizi ve şimdiki bakiyenizi söyler. Aslında olan budur.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


ck x banner
ck youtube banner