Yükleniyor...

2020 Gizlilik Odaklı Kripto Para Yılı mı Olacak?

Çoğu kişi her kripto para birimi işleminin anonim olduğunu düşünse de aslında durum böyle değil.

Gizlilik Odaklı Kripto Paralar

Çoğu kişi her kripto para birimi işleminin anonim olduğunu düşünse de aslında durum böyle değil. Örneğin Bitcoin, tüm işlemlerlerin kaydedildiği, tümüyle halka açık bir kayıt defterine sahiptir. Teoride ve uygulamada bir Bitcoin adresini bir kişi ile ilişkilendirmek mümkündür, özellikle de kimlik doğrulaması gerektiren bir kripto para borsasını kullanılıyorsa bu tam olarak mümkündür.

Öte yandan tamamen anonim bir ödeme seçeneğine duyulan ihtiyacın sonucunda gizlilik odaklı kripto paralar ortaya çıkmıştır.

Gizlilik Odaklı Kripto Para Nedir?

Gizlilik odaklı kripto paralarda hem gönderici hem de alıcıya ait tüm bilgiler gizlenir. İşlemin gerçekleştirilmesinin ardından geride herhangi bir veri, iz veya kayıt bırakılmaz.

Bununla birlikte birçok insan gizlilik odaklı kripto paralarının takip edilemez olduğundan genellikle suçlular tarafından kullanıldığını düşünse de 2019 yılının ikinci çeyreğinde yayınlanan bir rapor bunun aksini göstermektedir. Kripto para birimlerinin yasadışı faaliyetlerde kullanımının ele alındığı raporda, gizlilik odaklı kripto paraların bu tip faaliyetlerdeki kullanımının yüzde 4 olduğu belirtiliyor.

Gizlilik odaklı kripto paralar asıl olarak anonim kalarak merkezi yetkililerden ve otoritelerden korunmayan isteyen insanlar tarafından tercih edilmektedir.

Gizlilik Odaklı Kripto Para Örnekleri

Çoğu kripto para biriminde olduğu gibi, piyasada zaten kendini kanıtlamış birkaç gizlilik odaklı kripto para bulunmaktadır.

Monero (XMR) şu anda en popüler gizlilik odaklı kripto paralardandır ve şu anda 11. sırada yer aldığı için en büyük kripto para birimlerinden biridir. Ayrıca, birçok farklı satış noktası ile kabul görmüş bir kripto para birimidir.

Dash, Bitcoin’in yazılımına dayanan gizlilik odaklı kripto para örneklerinden biridir. Yıllar geçtikçe büyümesini devam ettiren Dash, son zamanlarda Burger King Venezuela ile ortaklık kurdu ve bu ortaklık hemen fiyata yansıdır.

Gizlilik Odaklı Kripto Paraların Fiyat Geçmişi

Yatırımcı tarafında bir kripto parada bakılan ilk şey şüphesiz fiyatıdır. Bu noktada gizlilik odaklı kripto paraların fiyat geçmişine bakıldığında görülen tablo son derece olumludur.

2017’nin sonlarında başlayan ve 2018’in başına kadar devam eden büyük boğa koşusu sorasında, gizlilik odaklı kripto paralar da dahil olmak üzere kripto paraların hemen hemen tamamı tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü. Monero (XMR) neredeyse 500 dolara, Dash (DASH) ise 1.642 dolara ulaştı. Ardından gelen ayı piyasası kazanımların tamamını silip süpürdü ve bu dönemde Monero yüzde 92 değer kaybederken, Dash yüzde 96 oranında değer kaybetti.

Gizlilik Odaklı Kripto Paralara Olan İlgi Artmaya mı Başladı?

2018’deki güçlü ayı piyasasının etkisiyle büyük oranda değer kayıpları yaşanmasına rağmen 2019’da hafif toparlanan kripto para piyasası 2020 itibariyle boğa trendine girmiş gibi duruyor. Monero son yedi günde yüzde 10 oranında yükselirken Zcash yüzde 66 ve aynı zaman diliminde Zcoin değerini yüzde 60 oranında artırdı. Aynı zaman diliminde Dash’ın fiyatı yüzde 140 oranında artarak 125 dolara çıktı. Ayrıca Dash, piyasa değeri ile en büyük ilk 10 kripto para arasına girdi ve Monero’yu geride bıraktı.

Tüm bu fiyat hareketleri gizlilik odaklı kripto paralara olan ilginin arttığı yönünde spekülasyonlara neden oldu. Bazıları gizlilik odaklı kripto paraların 2017’nin sonundaki büyük boğa koşusunun başlamasında önemli bir rol oynadığını iddia ederek onlarda görülen son fiyat hareketlerinin yeni bir boğa koşusunun habercisi olduğunu iddia etti. Bu teoriyi geçerli bir iddia olarak kabul etmek için henüz çok erken ancak şüpheyle de olsa bunu göz önünde bulundurmak gerekiyor.

Son birkaç gün içinde tüm gizlilik odaklı kripto paralar biraz değer kaybetse de genel olarak yeni yılın ilk 19 günündeki artışlar dikkate değerdi ve 2020’nin gizlilik odaklı kripto para yılı olup olmayacağını görmek ilginç olacak.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner