Yükleniyor...

Koronavirüsünü İlk Fark Eden ve Halkı Uyarması Engellenen Doktorun Röportajı Blockchain ile Koruma Altına Alındı

Koronavirüsü ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve şu anda da 118 ülkeye yayıldı.

Koronavirüsü Dr. Ai Fen

Koronavirüsü ilk olarak Çin’in Wuhan kentinde ortaya çıkan ve şu anda da 118 ülkeye yayıldı. Çin’de koronavirüsü sebebiyle hayatını kaybedenlerin sayısı 3 bini geçilmiş durumda ve dünya genelindeki hayatını kaybedenlerin sayısı her geçen gün artıyor.

Basında virüsün dünyaya yayılma süreci konuşulurken, koronavirüsün Çin’de bu denli yayılması önlenebilir miydi? Daha önce önlem alınabilir miydi? Bunlar da merak konusu.

Virüsü İlk Farkeden İsim: Dr. Ai Fen

Dünya basını Çinli Dr. Ai Fen’in iddialarıyla sarsıldı. Ai Fen’in iddiasına göre üstleri, onu salgın hakkında halkı uyardığı için kınandığını ve halkın virüse karşı erken uyarılmasının sansürlendiğini açıklıyor.

Ai Fen, koronavirüsün ortaya çıktı Wuhan kentinde çalışan bir doktor. Dr. Fen, pek çok arkadaşını koronavirüsün nedeniyle kaybettikten sonra bir röportaj verdi ve virüsü ilk fark ettiğinde bir dergiye röportaj vererek hem meslektaşlarını hem halkı uyardığını ancak bunun için kınandığını dile getirdi.

Dr. Ai Fen, 30 Aralık’ta, grip benzeri semptomları olan ve olağan tedavi yöntemlerine yanıt vermeyen birkaç hastayı inceledi. Bir vakanın test sonuçlarında “Sars coronavirus” kelimesine rastladı. Raporu birkaç kez okuyan Ai, soğuk soğuk terler döktüğünü söylüyor. Sars kelimesini çember içine alan doktor, raporun fotoğrafını çekti ve birkaç arkadaşına gönderdi. O akşam, fotoğraf Wuhan’daki tıbbi çevrelerde yayıldı ve Li Wenliang isimli doktor tarafından paylaşılarak salgının ilk kanıtı oldu.

O gece ise hastaneden bir mesaj aldı. Mesajda, bu bilginin dışarı sızdırılıp insanların paniklemesine neden olmaması gerektiği yazıyordu. İlk vakaların kaynağı olduğuna inanılan deniz ürünleri pazarıyla bağlantısı olmayan hastaları görmeye başladıkça, “Enfeksiyonun yayılma yarıçapı büyüdükçe daha fazla hastanın geldiğini izledik” dedi.

Yetkili, personelin virüsle ilgili mesaj veya resim iletmesinin yasak olduğunu söyledi. Ai’nin yapabileceği tek şey, hastane yetkililerinin söylememesine rağmen kendi personelinden koruyucu kıyafet ve maske takmasını istemekti. İlk vakaların kaynağı olduğuna inanılan deniz ürünleri pazarıyla bağlantısı olmayan hastaları görmeye başladıkça, “Enfeksiyonun yayılma hızının gittikçe arttığını gözlemledik” dedi.

Ancak Dr. Ai Fen bu yeni virüsle ilgili bir dergiye röportaj verdi. İki gün sonra ise, hastanenin disiplin teftiş kurulu başkanı tarafından çağrıldı ve “söylentileri yaymak” ve “misyona zarar vermek” sebepleri ile kınandı. Ai Fen; “Ne olacağını bilseydim, kınamayı umursamazdım. Kesinlikle konuşurdum” dedi.

Röportaj Blockchain’de Saklanıyor

Geçtiğimiz Salı gününden beri ise Ai’nin röportajı yayınlanıyor ancak Çin sosyal medya sitelerinden hızla siliniyor. Röportajı korumak için harekete geçen bazı kullanıcılar, bu röportajı bir Blockchain’e yerleştirerek koruma altına almaya çalışıyorlar.

CNBC’nin Pekin muhabiri Eunice Yoon, yaptığı açıklamada, Dr. Ai Fen’in koronavirüs salgınına karşı uyarmak için verdiği röportajı Çinli kullanıcıların Blockchain’de sakladıklarını belirtti.

Çinliler daha önce de ülke yönetiminin sansürlerine direnmek için Blockchain teknolojisini kullanmışlardı. 2018 yılında bebeklere uygulanan bazı aşılardaki yanlışlıklar ortaya çıkmış ve konunun gizlenmesi için devlet tarafından sansür uygulanmaya başlamıştı. Bu sansürün önüne geçmek isteyen kullanıcılar raporları Ethereum Blockchain’inde kayıt altına almışlardı.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner