Yükleniyor...

Rapor: Stablecoin’lerin Gizliliği Yetersiz

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan İnsan Hakları Vakfı (HRF), 20 Kasım'da yayınladığı raporunda stablecoin'lerle ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.

Rapor Stablecoinlerin Gizliliği Yetersiz

Kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan İnsan Hakları Vakfı (HRF), 20 Kasım’da yayınladığı raporunda stablecoin’lerle ilgili çarpıcı bilgiler paylaştı.

Raporda, fiyat istikrarı olmayan coin’ler için 2019’daki en büyük haftalık zararın yüzde 24 ile yüzde 34 arasında değişti vurgulanıyor. Bu bağlamda özellikle yüksek enflasyonun olduğu ekonomilerde yaşayan vatandaşlar açıcısından stablecoin’lerin son derece cazip olduğu belirtiliyor. Rapora göre, Blockchain tabanlı stablecoin’ler yalnızca ABD dolarının istikrar avantajını kullanmıyor, bu istikrara erişimi de demokratik hale getiriyor.

Ayrıca bu tür varlıkların devletler tarafından uygulanan mevduat kontrollerinin zararlı etkisinden ve dijital ödeme işleyicileri ile banka ve diğer finansal kurumların merkezi denetim zorunluluğundan da vatandaşları koruduğunu belirtiyor.

Bazı Stablecoin Sağlayıcıları Hesap Dondurabiliyor

Fiat para birimlerine kıyasla tüm stablecoin’ler hem gizli hem de açık anahtarlar üzerinden saklanıp, işlem görüyor. Devletler tarafından yasaklanmaya ve suç örgütleri tarafından kötü amaçlarla kullanılmaya son derece dirençliler.

Öte yandan HRF raporunda bazı stablecoin sağlayıcılarının olası siber saldırıları engellemek için belirli adreslerde tutulan coin’leri kara listeye alıp hesap dondurma yapabildikleri bilgisi yer alıyor. Bu durum kullanıcıların haklarına müdehale edilmesi anlamına geliyor. Tether (USDT), USD Coin (USDC), TrueUSD (TUSD), Pax Standard (PAX) ve Binance USD (BUSD) sağlayıcılarının tamamının hesap dondurma hakkına sahip olduğu bilgisi yine raporda yer bulmuş durumda.

HRF’nin raporu, kullanıcı hesaplarını dondurabilecekler ile dondurulamayacakların da bir listesine sahip. Söz konusu listede ele alınan stablecoin’lerin kodlarının açık kaynak olup olmadığı bilgisi de bulunuyor:

HRF Stablecoin Raporu

Sağlayıcıların hesap dondurması konusunda ayrıca raporda şu ifadeye yer veriliyor:

“Hesaba katmak gerekir ki, bir varlık ancak ana defter kadar dondurulamaz olabilir. Tether, Liquid üzerinde dolaşan USDT’yi donduramaz. Bunu yapabilmesi için Liquid Blockchain operatörlerinin üçte birine tekabül eden beş şirketin karar alması gerekir.”

Gizlilik Düzeyi Yetersiz

Kullanıcıların gizliliği ile ilgili olarak HRF raporunda çeşitli hükümetlerin kanun uygulayıcı birimlerine araçlarını sunan Chainalysis gibi Blockchain analiz firmalarının toplam kripto para işlem hacminin yüzde 90’ının izleyebildiği belirtiliyor.

Raporda Blockchain’de herhangi bir işlemin değişmezliği ve bunun sonucunda geçmişe yönelik inceleme gücünün oluştuğu göz önüne alındığında gizlilik araçlarının kritik öneme sahip olduğu ve stablecoin’lerin bu konuda son derece caydırıcı olduğunu vurgulanıyor.

Liquid USDT’nin bu anlamda olumlu değerlendirildiği raporda, Ethereum tabanlı Dai’nin (SAI) savunmasız olduğu belirtiliyor. SAI hakkında teknik eksikliklere dair bulguların yer verildiği raporda, Ethereum altyapısının “sıfır bilgi”, yani hiç bilgiye ihtiyaç duymama sisteminin de zayıf yanlarından bahsediliyor.

Bu makale yatırım tavsiyesi veya önerisi içermemektedir. Her yatırım ve alım satım hareketi risk içerir ve okuyucular karar verirken kendi araştırmalarını yapmalıdır.


Üyelik
Bildir
guest

0 Yorum
Satır İçi Geri Bildirimler
Tüm yorumları gör
ck x banner
ck youtube banner